null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van een droge mond tot een futloos gevoel: dít zijn de symptomen van insulineresistentie

Insuline is een van de belangrijkste hormonen in je lichaam. Dit zorgt er namelijk voor dat bloedsuiker van je bloed in je lichaamscellen komt, waar het wordt gebruikt als energie. Daarmee zorgt insuline er ook voor dat je bloedsuikergehalte niet te hoog wordt. Behoorlijk belangrijk dus. Daarom is het belangrijk om ook te weten wat insulineresistentie is en aan welke symptomen je dit kunt herkennen. 

Insulineresistentie kan tot diabetes type 2 leiden, daarom is het belangrijk om tijdig in te grijpen en je cellen opnieuw gevoelig te maken voor insuline. We leggen je uit hoe je dat doet.

Wat is insulineresistentie?

Wanneer je koolhydraten eet, dan stijgt je bloedsuikerspiegel. Omdat een te hoge bloedsuikerspiegel gevaarlijk is, reageert de alvleesklier hierop door het insulinehormoon te produceren. Insuline is dus heel belangrijk voor een gezonde bloedsuikerspiegel. Wanneer de cellen in je lichaam minder gevoelig worden voor insuline, dan ontstaat er insulineresistentie. In dit geval werkt de insuline minder goed en dat kan na verloop van tijd leiden tot diabetes type 2.

Oorzaken

Zo’n resistentie kan ontstaan wanneer je langdurig te veel enkelvoudige koolhydraten eet (bijvoorbeeld brood, pasta, snoep en suikers). Deze worden snel opgenomen, waardoor je alvleesklier in korte tijd veel insuline moet produceren. Als dit lange tijd zo doorgaat, dan kunnen cellen ‘doof’ worden voor het insulinehormoon. Je hebt dan steeds meer insuline nodig om hetzelfde effect te bereiken. En die verstoring van de hormoonbalans wordt insulineresistentie genoemd. Daarnaast wordt de resistentie vaak veroorzaakt door overgewicht en een ongezonde leefstijl. Hierbij speelt erfelijke aanleg ook een rol. Sommige mensen worden sneller resistent voor insuline vanwege een ongezonde leefstijl of overgewicht dan anderen.

Dit zijn de symptomen van insulineresistentie

Je kunt bij een arts laten testen of er sprake is van insulineresistentie, maar er zijn ook een paar symptomen waaraan je dit kunt merken:

 • Droge mond (en veel dorst)
 • Duizeligheid of desoriëntatie
 • Futloos gevoel
 • Veel zin in zoetigheid
 • Extra vetopslag rond de buikstreek
 • Zonder reden aankomen
 • Veel moeite met afvallen
 • Een appelvormig figuur

Het kan zijn dat wanneer insuline uit balans raakt, ook andere hormonen in je lichaam uit balans raken. Daardoor kunnen andere hormonale klachten ook wijze op insulineresistentie. Wanneer je dit soort klachten hebt, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts en je eventueel op insulinegevoeligheid te laten testen.

Lees ook: Zó veel invloed heeft eenzaamheid op (de ontwikkeling van) diabetes type 2

Insulineresistentie verminderen

Wanneer je last hebt van insulineresistentie, kun je de cellen in je lichaam weer opnieuw gevoelig maken voor insuline. Dat doe je door je leefstijl te verbeteren. Daarmee kun je in sommige gevallen ook de ontwikkeling van diabetes type 2 voorkomen. Heb je al diabetes? Dan kan een aanpassing van je leefstijl mogelijk helpen om minder medicatie te hoeven nemen. Het Diabetes Fonds noemt de volgende veranderingen voor het verminderen van insulineresistentie:

 • Gezond eten
 • Voldoende bewegen (minstens 30 min per dag)
 • Afvallen (een paar kilo maakt al verschil)
 • Voldoende slapen
 • Voldoende ontspannen (verminder stress)
 • Niet roken of stoppen met roken

Naast leefstijladviezen bestaat er ook medicatie die het lichaam weer gevoeliger kan maken voor insuline. Mochten de bovenstaande adviezen niet helpen, dan kun je contact opnemen met de huisarts om te overleggen of medicijnen voor jou een oplossing zijn.

Bron | Gezondheidsplein, Diabetes Fonds

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden