null Beeld

Van deze vier producten kun je de light-versie beter laten staan

Wanneer je aan het lijnen bent, lijkt het misschien verstandig om van alles de light-variant in te slaan, maar niets is minder waar. Sommige producten worden er namelijk niet bepaald gezonder op…

Dit zijn vier producten waarvan je beter niet de light-versie kunt kopen.

Pindakaas

Hoewel pindakaas niet ongezond is, is het natuurlijk wel een echte calorieënbom. Het lijkt daarom misschien verstandig om voor de light-variant te gaan, maar heb je er weleens bij stilgestaan hoe die tot stand komt? In de meeste gevallen worden de vetten die eruit worden gehaald. vervangen door suikers. Je denkt dus dat je minder calorieën binnenkrijgt, doordat er minder vetten in zitten, maar je krijgt er juist meer suikers voor terug. Als je graag pindakaas wilt eten, kun je het beste voor een honderd procent natuurlijke biologische pindakaas kiezen, zonder toegevoegde suikers.

Saladedressing

Tegenwoordig zijn er van de meeste saladedressings ook light-varianten beschikbaar, die minder vet bevatten. Ook die zijn geen echt gezond alternatief. Het vet dat in reguliere saladedressings zit, helpt ons namelijk carotenoïden - voedingsrijke deeltjes die je in de groenten en salades vindt - op te nemen. Daarnaast bevatten dressings zonder vet vaak extra suiker of zout. Zorg er daarom voor dat de dressing die je gebruikt in elk geval een beetje vet bevat.

Eieren

Er bestaan natuurlijk geen light-eieren, maar er zijn tegenwoordig wel eivervangers in de supermarkt te vinden. Die vervangers bevatten echter meestal niet dezelfde stoffen en bestaan vaak uit alleen maar eiwitten. Eigeel wordt vaak weggegooid, met het oog op minder cholesterol en minder vetten, maar een ei in zijn geheel eten is vaak beter voor je dan alleen het eiwit eten. Het eigeel bevat namelijk meerdere belangrijke voedingsstoffen, waaronder choline, een van de weinige voedingsstoffen die in staat zijn, de bloed-hersenbarrière te passeren. Die stof heb je nodig voor de hersenontwikkeling. Een tekort aan choline kan een negatieve invloed hebben op je hersenontwikkeling en je cognitieve vermogen.

Baksels

Trek in een lekker stukje taart of plakje cake? Dan kun je beter naar de bakker gaan voor versgebakken producten die vloeibare olie bevatten, dan dat je ze voorverpakt in de supermarkt koopt. Voorverpakte producten bevatten vaak veel transvetten, wat juist heel ongezond is. Daarnaast worden er altijd kunstmatige stoffen aan toegevoegd om ervoor te zorgen dat ze langer vers blijven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Elle

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden