Margriet logo
null Beeld

Van deze 6 smaakversterkers kun je écht moe worden (zoals E 621)

Het wordt al jaren in ons voedsel gestopt: de smaakversterkers E 620 tot en met E 625. Oftewel: glutamaat. De Europese Voedselveiligheid Autoriteit EFSA heeft ze opnieuw bekeken en vastgesteld dat sommige mensen er gezondheidsklachten van kunnen krijgen zoals hoofdpijn en slaperigheid.

Glutamaat zit van nature ook in producten zoals sardientjes, oude kaas en tomaat. Als toegevoegde smaakversterker zorgt glutamaat voor een hartige smaak in bijvoorbeeld bouillon en kruidenmixen. Maar de zes smaakversterkers E 620 t/m E 625 komen ook vaak voor in koek, gebak, snacks, soepen, sauzen en bewerkt vlees (zoals vleeswaren).

Klachten door glutamaat

Er werd wel vaker gezegd dat smaakversterkers klachten kunnen geven. Dit was echter nooit bewezen. Onderzoekers van de EFSA hebben nu vastgesteld dat sommige mensen die veel voedingsmiddelen met toegevoegd glutamaat eten en drinken (en hier blijkbaar gevoelig voor zijn), inderdaad lichamelijke klachten kunnen krijgen zoals een warm gevoel en slaperigheid. Een nog hogere dosis kan zelfs leiden tot hoofdpijn of een tijdelijke hoge bloeddruk.

Meer smaakversterkers dan aanvaardbaar

De Europese voedselautoriteit heeft nu voor het eerst een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) voor de zes smaakversterkers vastgesteld. Dit is de hoeveelheid van een stof die je levenslang elke dag binnen mag krijgen zonder dat dit slecht is voor je gezondheid. Voor glutamaat is deze veilige grens vastgesteld op 30 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag. De voedselautoriteit schat dat mensen die veel voedingsmiddelen met de smaakversterkers eten nu méér binnenkrijgen dan deze veilige hoeveelheid, zeker kleine kinderen.

Geen limiet voor bouillon, kruidenmixen en smaakmakers

De EFSA adviseert de Europese Commissie daarom een maximale hoeveelheid in te stellen voor toegevoegd glutamaat in alle voedingsmiddelen. Momenteel mogen levensmiddelen in de EU een beperkte hoeveelheid van de zes smaakverstekers bevatten. Maar er zijn drie uitzonderingen: in zoutvervangers, kruidenmixen en smaakmakers mogen voedselproducten zo veel glutamaat stoppen als ze willen. Zo kun je met de bouillonblokjes in je gezonde groentesoep relatief veel E 621 binnenkrijgen.

Voedingscentrum: niks aan de hand als je gezond en gevarieerd eet

Als je gezond en gevarieerd eet, hoef je je volgens het Voedingscentrum geen zorgen te maken dat je te veel toegevoegd glutamaat binnenkrijgt. In een nieuwsbericht over het aangepaste advies van de EFSA staat wel het advies om niet te vaak en niet te veel producten buiten de Schijf van Vijf te nemen. Voedingsmiddelen zoals koek, gebak, snacks, bouillon, kant-en-klaarsoepen en -sauzen, bewerkt vlees, kruidenmixen en smaakmakers vallen vanzelfsprekend buiten deze schijf. Als je minder glutamaat wilt binnenkrijgen, aldus het advies van het Voedingscentrum, kun je dus beter minder van deze voedingsmiddelen eten.

Glutamaat op het etiket

Glutamaat herken je aan de E-nummers E 620 tot en met E 625, te vinden op het etiket. E 621 is de bekendste. De smaakversterkers kunnen ook anders worden omschreven, bijvoorbeeld als gistextract, wat van nature veel glutamaat bevat. Dit is een overzicht met synoniemen.

Bron | Voedingscentrum, EFSA Journal

Dit vind je misschien ook interessant

Bekijk ook

Zo verwijder je die vervelende krassen op je zonnebril

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden