Van de soorten tot symptomen: dít wil je weten over een leverontsteking Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wereldhepatitisdag

Van de soorten tot symptomen: dít wil je weten over hepatitis

Een leverontsteking wordt ook wel hepatitis genoemd. Hepatitis is er in allerlei verschillende vormen, die je allemaal op een andere manier kunt oplopen. Ook de klachten verschillen per soort. Ongeveer één op de twintig mensen krijgt in hun leven last van een vorm van hepatitis. Van A tot G: we leggen je uit wat je over de verschillende vormen van de leverontsteking hepatitis moet weten.

Op 28 juli organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) jaarlijks de Wereldhepatitisdag. We vertellen je alles wat je moet weten over deze leverontsteking.

Verschillende vormen van de hepatitis

Hepatitis is een leverontsteking, waardoor je lever minder goed werkt. Er zijn twee verschillende vormen van hepatitis te onderscheiden: niet-virale hepatitis en virale hepatitis. Als de leverontsteking niet door een virus wordt veroorzaakt heet dit niet-virale hepatitis. Hierbij kunnen diverse oorzaken de boosdoener zijn, namelijk:

  • Een leveraandoening door (langdurig en overmatig) alcoholgebruik
  • Auto-immuunhepatitis (een auto-immuunziekte die leverontsteking veroorzaakt)
  • NASH (non-alcoholic steatohepatitis), dit is een vervette lever door een verstoorde vetstofwisseling en/of suikerstofwisseling
  • Medicatie (sommige medicijnen kunnen leverschade veroorzaken, waardoor leververvetting ontstaat. Hierdoor kan er een leverontsteking kan optreden)

Wanneer hepatitis wordt veroorzaakt door een virus, wordt dit ook wel virale hepatitis genoemd. In totaal zijn er zes verschillende virussen bekend, die een leverontsteking kunnen veroorzaken. Deze zijn geletterd van A tot G. Voor de verschillende hepatitisvirussen gelden ook verschillende symptomen en behandelingen. Ook kun je bij de verschillende virussen op een andere manier besmet raken; wél zijn alle hepatitisvirussen besmettelijk.

Hepatitis A

Hepatitis A is een vorm van leverontsteking, waarbij het virus in de ontlasting van besmette mensen zit. Wanneer je dit virus via je mond binnenkrijgt, kun je ook besmet raken. Dat kan bijvoorbeeld door besmet water te drinken, via een wc-bril of kraan, via eten (groente kan in een land waar veel hepatitis A voorkomt bijvoorbeeld besmet zijn als dit te dicht bij een riool groeit) en (seksueel) contact. Alleen al een hand schudden van iemand met hepatitis A kan besmettelijk zijn. Vooral bij slechte hygiëne is de kans op een besmetting groter.

Symptomen

In Nederland komt deze vorm van de leverontsteking vooral bij kinderen voor. Jonge kinderen hebben vaak geen klachten, maar oudere kinderen en volwassenen kunnen last hebben van vermoeidheid, buikpijn in de bovenbuik, koorts, misselijkheid en geelzucht. Het oogwit kan geel kleuren, je urine donkerder en je ontlasting lichter.

Behandeling

Voor hepatitis A bestaan geen medicijnen. Dit moet vanzelf weer over gaan. Als je het virus hebt gehad, dan ben je daarna immuun. Ga je op reis naar een land met veel hepatitis A? Dan kun je je laten ineten.

Hepatitis B

Je kunt met hepatitis B besmet raken via het bloed, sperma, vaginaal vocht of voorvocht van een besmet persoon, als dit vervolgens in jouw bloed terecht komt. Dat kan bijvoorbeeld via je geslachtsorganen, de anus, via een wondje of de slijmvliezen van je mond, je ogen of via je neus. Je kunt bijvoorbeeld besmet raken wanneer je onveilige seks hebt of een scheermesje of tandenborstel deelt. Sinds 2011 worden kinderen standaard gevaccineerd voor deze vorm van hepatitis, in het Rijksvaccinatieprogramma.

Symptomen

Sommige mensen hebben geen klachten bij hepatitis B, terwijl anderen last krijgen van: vermoeidheid, geelzucht, grieperig gevoel, weinig eetlust en in sommige gevallen jeuk. In de meeste gevallen gaat dit vanzelf weer over, maar bij vijf à tien procent van de besmette personen kan een chronische infectie ontstaan. Hierdoor kan je lever beschadigen.

Behandeling

Er is een vaccin tegen hepatitis B. Vooral als je voor je werk vaak in aanmerking komt met bloed of als je naar een gebied gaat waar dit virus veel voorkomt, is het verstandig om je te laten vaccineren.

Hepatitis C

Ook hepatitis C krijg je als er besmet bloed in jouw bloed terecht komt. Dit kan wederom gebeuren wanneer je een tandenborstel deelt (in combinatie met bloedend tandvlees), via een scheermesje, een besmette naald of via een bloedtransfusie. In Nederland wordt donorbloed altijd op hepatitis C gecontroleerd.

Symptomen

Het kan tot wel jaren duren voordat je klachten krijgt van hepatitis C. Je kunt last krijgen van acute fase buikpijn, misselijkheid en verminderde eetlust. Ook krijgt één op de tien besmette personen geelzucht. De meeste mensen zijn vooral moe.

Behandeling

In tachtig procent van de gevallen wordt de hepatitis C chronisch, waardoor er levercirrose en leverkanker kan ontstaan. In dit geval kan een behandeling met medicatie nodig zijn.

Lees ook: Dít kun je doen om maag-, darm en leverklachten te voorkomen

Hepatitis D

Hepatitis D komt alleen voor in combinatie met hepatitis B. Je kunt tegelijk met beide virussen besmet raken, maar je kunt hepatitis D ook later oplopen, als je het B-virus al hebt. Ook hepatitis D kun je via bloedcontact en onveilige seks krijgen.

Symptomen

Bij hepatitis D kun je dezelfde klachten krijgen als bij hepatitis B. Daarnaast kan het D-virus je klachten van een hepatitis B-infectie verergeren. Toch merk je bij hepatitis D vaak geen of slechts vage klachten.

Behandeling

Ongeveer negentig procent van de volwassen geneest vanzelf weer van deze leverontsteking. Er is geen specifieke behandeling of een vaccin tegen hepatitis D. Maar wanneer je immuun bent voor hepatitis B, ben je ook immuun voor hepatitis D. Daarom werkt de vaccinatie tegen de B-variant ook tegen hepatitis D.

Hepatitis E

Het is niet precies bekend hoe mensen in Nederland besmet raken met hepatitis E. De besmetting van mens op mens is heel klein, maar het virus kan bijvoorbeeld in ontlasting en vlees van dieren zitten. De symptomen lijken op hepatitis A, maar vaak krijgen mensen met de E-variant geen klachten. Meestal gaat de leverontsteking binnen één tot vier weken vanzelf weer over. In Nederland komt hepatitis E weinig voor en de ziekte verloopt bijna nooit ernstig.

Hepatitis F en G

Over hepatitis F en G is nog maar weinig bekend. Of hepatitis F een afzonderlijke ziekte is en hoe je hiermee besmet kunt worden, is nog niet duidelijk. Ook bij hepatitis G is het niet duidelijk of je hier ziek van kunt worden. Wetenschappers denken wel dat er veel dragers van dit virus zijn.

Bron | Maag Darm Lever Stichting, Thuisarts, Gezondheidsnet

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden