null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Valt je tweede vaccinatie in je vakantie? Prikafspraak uitstellen bij GGD mogelijk

Ben je jonger dan zestig jaar en valt je afspraak voor de tweede vaccinatie precies tijdens je vakantie? Dan kun je de GGD bellen om de datum van je prik te verplaatsen.

Eerder liet een woordvoerder van de GGD aan de Volkskrant weten dat de datum voor de tweede vaccinatie "niet onderhandelbaar" was, maar dat blijkt nu toch wat genuanceerder te liggen.

Tweede vaccinatie tijdens vakantie

Het vaccineren in Nederland begint nu echt tempo te krijgen: vorige week zijn er voor het eerst 1 miljoen mensen ingeënt in een week. In totaal zijn er nu ruim 8,5 miljoen prikken tegen het coronavirus gezet in Nederland. Inmiddels zijn de eerste vijftigers aan de beurt om een afspraak te maken en een prik te halen. Zij krijgen de eerste prik van het vaccin van Pfizer of Moderna meestal begin juni. Dat betekent dat de kans groot is dat de tweede vaccinatie gepland wordt voor halverwege juli; voor velen midden in de zomervakantie.

In eerste instantie zei de GGD stellig dat de interval tussen de eerste en tweede prik vast staat en dat er niet te onderhandelen is over de datum voor je tweede vaccinatie, óók niet als je op vakantie bent. Nu blijkt dat toch wat genuanceerder te liggen.

Uitstellen tóch mogelijk

"Wij willen iedereen zo snel mogelijk vaccineren en al het beschikbare vaccin gebruiken”, stelt de organisatie. Daarom wordt aan iedereen automatisch drie beschikbare tijdstippen gesuggereerd, met een vast interval van vijf á zes weken. Maar kun je op de datum van je tweede vaccinatie echt niet, bijvoorbeeld door vakantie? Dan kan een belletje naar de GGD helpen, want mogelijk is uitstellen tóch mogelijk.

Een andere datum kan bijvoorbeeld een mogelijkheid zijn, maar misschien kun je juist wel op een andere locatie terecht. Kom je uit Limburg maar ga je op vakantie in Groningen, dan kun je daar mogelijk de tweede vaccinatie halen bij de GGD.

Zestigplus

Ben je tussen de 60 en 65 jaar oud en krijg je een prik van AstraZeneca? Dan geldt deze regel voor het uitstellen van de vaccinatie (helaas) niet. Voor de zestigplussers geldt nog steeds dat zij hun tweede prik binnen drie tot zes weken moeten ontvangen. Ook wanneer de huisarts de prik heeft gezet, moet de zestiger zich houden aan de planning van de huisarts.

Bron | De Volkskrant

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 24 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: zin in Italië! De lekkerste Italiaanse recepten, het Italiëgevoel thuis creëren, 10 feiten & fabels over koolhydraten voor de pastaliefhebber en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden