null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vallen koffie en thee onder de aanbevolen hoeveelheid vocht per dag?

Voor onze optimale gezondheid wordt het aanbevolen om minimaal twee liter vocht per dag te drinken. Tijdens de wintermaanden drinken we vaak warme dranken zoals koffie en thee. Maar tellen die mee in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vocht per dag?

Wat blijkt: er telt veel meer mee als 'vocht' dan we dachten. Maar of het tipt aan water?

Water drinken

Water drinken ondersteunt het lichaam en zorgt voor een betere doorbloeding. Van warme dranken zoals thee en koffie wordt vaak gezegd dat ze vochtafdrijvend werken door de theïne en cafeïne. Volgens huisarts Peter van Breusegem is dat niet juist. Hij vertelt aan Het laatste nieuws dat sommige theesoorten je wel licht kunnen uitdrogen, maar in principe mag je alles wat water bevat meetellen bij de dagelijkse hoeveelheid vocht per dag. "Van thee, koffie, soep en fruitsap tot vochthoudende voeding. Zelfs alcohol telt mee."

Lees ook

Water drinken direct na het opstaan brengt déze vijf voordelen met zich mee

Rekensom

Koffie en thee kun je gerust als de dagelijkse hoeveelheid vocht meetellen. Let daarbij wel op dat een kopje thee of koffie niet gelijk is aan een glaasje water. Een kop koffie staat gelijk aan een half glaasje water en een kop thee met theïne staat voor een driekwart glas water. Een kopje zwarte koffie is ook niet hetzelfde als een cappuccino of latte. Wel hydrateert ons lichaam koffie of thee met melk meer dan de zwarte variant. Kruidenthee met bijvoorbeeld munt en gember bevat geen cafeïne of theïne en mag volledig worden meegerekend.

Vaker naar het toilet

Dranken zoals thee en koffie hebben een diuretisch effect. Dit betekent dat de aanmaak van urine in de nieren wordt gestimuleerd, waardoor je vaker naar het toilet moet. Toch blijft de hoeveelheid water die je lichaam opneemt en weer uitplast in volume hetzelfde. Je drijft dus niet meer vocht af door het drinken van thee of koffie, het gebeurt alleen sneller. Daarom mag je koffie en thee nog steeds mee rekenen in de twee liter vochtinname per dag. Uiteraard mag dit ook meer zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Voedingscentrum, HLN.be

Beeld | Getty Images

Tanja van KempenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden