null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Val jij altijd in slaap in de auto? Dit zegt het over je persoonlijkheid

De een valt als een blok in slaap op de achterbank zodra de auto de hoek omrijdt. De ander is de hele autorit juist klaarwakker. Hoe komt dat toch?

Er zijn hiervoor twee groepen te onderscheiden: de slapers en niet-slapers. En dít is wat het mogelijk zegt over jouw persoonlijkheid.

Slapers

Val jij makkelijk in slaap in de auto? Ongeacht of je nou uren onderweg of alleen een klein blokje om bent? Dat betekent dat jij je beter kunt afsluiten van je omgeving en je het niet erg vindt om de leiding uit handen te geven. Je kunt je makkelijk ontspannen doordat je geen verantwoordelijkheden hebt en deze ook niet voelt voor je reisgezelschap. Ook het wiegende gevoel van een rijdend voertuig in combinatie met de geluidjes van de auto als een witte ruis, zorgt ervoor dat je lekker in slaap wordt gesust.

Niet-slapers

Kun jij, hoe vermoeid je ook bent, nooit slapen in een auto? Dan kan het zijn dat je meer last hebt van angst en stress. Je houdt van vastigheid. Door in een auto te zitten word je uit je vertrouwde omgeving gehaald, wat je alerter maakt. Hierdoor heb je bewust of onbewust het verplichtingsgevoel dat je samen met de bestuurder constant moet opletten. Mocht je nou echt helemaal bekaf zijn en toch even wegzakken, dan behoor je helaas niet vanaf nu bij team slapers. Want deze kunnen echt diep naar dromenland vertrekken, terwijl jij waarschijnlijk bij elk geluidje en elke hobbel wakker zult schrikken.

Chronisch slaaptekort

Val je niet alleen in de auto, maar ook in de trein of bus vaak in slaap? Dan kan dit ook een teken zijn dat je last hebt van slaapproblemen. Zodra je in een omgeving terecht komt waarin weinig afleiding is, zoals een auto of trein, heb je relatief weinig stress. Dit zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Dit slaperige gevoel krijg je als er veel adenosine naar je hersenen wordt toegevoerd. En die adenosine, een bijkomstigheid van je cellulaire stofwisseling, bouw je dan weer snel op wanneer je een slaaptekort hebt.

Heb je echt last van je slaperigheid in rijdende de voertuigen, bijvoorbeeld als je dit zelfs ervaart als je zelf achter het stuur zit? Dan kun je het beste langs de huisarts gaan om samen te zoeken naar een oplossing voor je mogelijke slaapproblemen.

Met dit wake up light word je makkelijker, energieker en frisser wakker. Nu met korting in de Margriet Shop.

null Beeld

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AndC, ELLE

Beeld | iStock

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden