null Beeld

Val je sneller af als je sport op een lege maag?

Sommige mensen moeten er niet aan denken, terwijl anderen er juist bij zweren. Hoe zit het nou? Val je sneller af als je sport op een lege maag? Of kun je juist beter wat eten voordat je aan een work-out begint?

Wetenschappers van de Britse universiteit van Bath deden onderzoek naar sporten op een nuchtere maag. Er is nu dus eindelijk opheldering over dit vraagstuk.

Geen ontbijt, sneller afvallen?

De onderzoekers vroegen twaalf jonge, gezonde mannen om de ene keer te ontbijten en daarna niets te doen, de volgende keer te ontbijten en daarna te gaan fietsen en de laatste keer op de fiets te stappen zonder ontbijt vooraf. De keer zonder ontbijt mocht de groep pas met de lunch weer wat eten. Opmerkelijk genoeg vielen de fietsers in het derde geval uiteindelijk het meest af.

Niet compenseren is de truc

Wat is volgens de wetenschappers de verklaring voor de gevonden resultaten? Tijdens de lunch probeerden de sporters niet het verloren ontbijt te compenseren. Ze gingen dus niet meer eten. En dat zorgde op de lange duur voor gewichtsverlies. “Deze resultaten zijn vooral belangrijk voor mensen die sport gebruiken als een manier om overtollige kilo’s kwijt te raken,” aldus een van de Britse onderzoekers.

Conclusie: de aanhouder verliest gewicht

Sporten op een nuchtere maag zorgt ervoor dat je gedurende de hele dag minder eet. Doe je dat voor een langere periode, dan raak je gewicht kwijt. Volhouden van deze gewoonte zorgt dus voor afvallen, concluderen de wetenschappers.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | welingelichtekringen.nl

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden