Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Val je af van koukleumen?

afvallen-door-koukleumen.png

Het is te mooi om waar te zijn: afvallen door de verwarming lager te zetten. Hoewel er wel een kern van waarheid in zit, verbrand je er echt geen kilo’s mee.

Af en toe keren berichten over afvallen en een lagere temperatuur terug in de media. Zo zou het helpen om af te vallen door de temperatuur in huis lager te zetten. Het is niet bewezen effectief. Thuis op de bank zitten en de temperatuur lager zetten, zal je niet helpen om af te vallen.

Waarom niet?

Met tv-kijken verbrand je bij een comfortabele kamertemperatuur slechts tussen de 50 en 100 kilocalorieën (kcal) per uur, afhankelijk van je lichaamsgewicht. Zet je de verwarming gedurende de wintermaanden uit, dan verbruik je extra calorieën. Dit omdat je jezelf warm moet houden. Maar dan moet je geen dikke trui aantrekken en ook niet gaan snacken. Er zijn namelijk aanwijzingen uit onderzoek dat je meer gaat eten, als je het koud hebt.

Bruin vet

Uit onderzoek van bijvoorbeeld de Universiteit Maastricht blijkt dat slanke mensen zogenoemd bruin vet aanmaken bij lagere temperaturen. Dit bruine vet zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrandt om warm te blijven. De mensen in het onderzoek gingen dus meer energie verbruiken bij lagere temperaturen.

Een kern van waarheid

Er zit dus een kern van waarheid in de berichtgeving, maar het klopt niet helemaal. Verschillende media leggen ten onrechte een directe link tussen ‘temperatuur’, ‘meer energie verbruiken’ en ‘afvallen’.

Maar zo kan het zijn, dat je juist meer gaat eten in een koude omgeving. Verder is het is nog niet duidelijk of mensen met overgewicht net zo veel bruin vet aanmaken in een koude omgeving als slanke mensen. Dus het is nog de vraag of je daadwerkelijk afvalt als je de thermostaat een paar graden lager zet.

Écht gezond afvallen

Wat werkt wel? Gezond afvallen bestaat uit 3 spelregels: minder eten, gezonder eten en meer bewegen. Je zult regelmatiger moeten eten om minder zin in snacks te krijgen. Ook het eten van gezondere producten kan hierbij helpen. In brood, groenten en fruit zitten veel vezels die zorgen dat je minder snel trek krijgt. En daarnaast helpt bewegen om het afvallen vol te houden.

Kijk voor meer tips over gezond afvallen op de website van het Voedingscentrum 

Ook interessant