Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Er worden vaker hartoperaties uitgevoerd dan nodig (en dít is het gevolg)

hartoperatie-vaker-dan-nodig-margriet.jpg

Mensen met hartproblemen, worden vaak sneller geopereerd dan nodig. Dit blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek. Veel problemen zijn vaak net zo effectief te behandelen met medicijnen.

Er is al vaker onderzoek naar dit onderwerp gedaan, maar nog nooit eerder op zo’n grote schaal. Het onderzoek van de American Heart Association heeft gekeken naar 5000 mensen uit 37 landen, en heeft 100 miljoen dollar geïnvesteerd.

Hetzelfde risico

In het onderzoek werd gekeken naar patiënten met vernauwde bloedvaten. Zij worden nu standaard gedotterd. Dit houdt in dat er een stent (een klein buisje) in het bloedvat wordt geschoven, om deze open te houden. In heel ernstige gevallen komt het ook voor dat er een ander wordt verlegd. Uit de resultaten van de studie, blijkt dat het risico op een hartaanval na zo’n ingreep niet meer daalt dan wanneer de patiënt met alleen medicijnen behandeld wordt.

Addertje onder het gras

Er zit alleen wel een addertje onder het gras: het is namelijk wel belangrijk dat de patiënt, naast de medicatie, gezonder gaat leven. Dit betekent meer bewegen, gezonder eten en niet roken. Een operatie is dan vaak een makkelijkere oplossing, omdat de patiënt zich dan meteen beter voelt. Toch betekent dit vaak veel onnodige kosten voor de zorg. Als de onnodige operaties niet meer worden uitgevoerd, kan dit honderden miljoen aan kosten schelen.

Bron | RTL Nieuws, Business Insider
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant