Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid Reizen

Dít doet weinig vakantie opnemen met je gezondheid

vakantie-gezondheid.jpg

Het is natuurlijk geen verrassing dat lekker op vakantie gaan goed is voor je gezondheid. Je komt eindelijk even tot rust in een andere omgeving. En je kunt even al je dagelijkse taken en verplichtingen laten voor wat het is. Maar de een gaat maar een weekje per jaar op vakantie en de ander vliegt om de haverklap weer naar een nieuwe vakantiebestemming. Wat doet dat nou met je gezondheid een weekje meer of minder vrij nemen?

En belangrijker nog: heeft het effect op de gemiddelde levensduur?

Fins onderzoek

Uit een Fins onderzoek, waarbij werd gekeken of het aantal vakantiedagen dat mensen gemiddeld jaarlijks opnemen van invloed is op de leeftijd waarop mensen overlijden, kwam naar voren ‘dat weinig vakantiedagen opnemen op middelbare leeftijd de kans op vroegtijdig overlijden vergroot’. Het onderzoek werd gedaan onder 3.000 zakenmannen met een leeftijd tussen de 40 en 55 jaar en er werd gekeken wie van deze mannen stierf voor een bepaald jaar. De verklaring van de onderzoekers was ‘dat vakantie stress kan verminderen, wat goed zou zijn voor de gezondheid’. Je zou denken: dat klinkt wel logisch. Maar volgens Wijo Kop, hoogleraar medische psychologie aan Tilburg University, zit het net even iets anders in elkaar.

Lees ook: Door dit simpele trucje heb je veel langer vakantie dit jaar

‘Heel veel factoren’

Volgens de hoogleraar is het ‘heel lastig om te onderzoeken of vakantie de kans op vroegtijdig overlijden verkleint’. Er zijn namelijk heel veel factoren die van invloed kunnen zijn op het aantal dagen dat iemand vakantie neemt. “Gestreste mensen, die bijvoorbeeld financiële problemen hebben, gaan waarschijnlijk minder vaak op vakantie”, zegt hij. “Het is waarschijnlijk dat deze gestreste mensen gemiddeld eerder overlijden, maar het ligt voor de hand dat dit komt door de gevolgen van stress en niet door het kleine aantal vakantiedagen.”

Lees ook: 3 redenen waarom je beter niet kunt wachten met vakantiedagen opnemen

Aantal vakantiedagen

“In de Finse studie was daarnaast ook te zien dat de mensen die veel vakantiedagen opnamen gemiddeld ook zes uur per week minder werkten dan de mensen die weinig vakantie namen. Ook dit kan mogelijk invloed gehad hebben op de gevonden resultaten”, laat Kop weten. En daardoor kun je volgens de hoogleraar geen algemene conclusies trekken op basis van dit onderzoek. “In een ideaal onderzoek heb je een groep ongeveer even drukke en gestreste mensen, van wie je de helft van de mensen voor langere tijd regelmatig vakantie geeft en de andere helft laat doorwerken.”

We gaan natuurlijk maar wát graag op vakantie, maar of je er langer door leeft hangt dus niet af van een vakantiedag meer of minder. Volgens hoogleraar Kop is ‘het onwaarschijnlijk dat mensen door vakantie langer leven’. Probeer vooral zo min mogelijk stress te hebben. Nog tips nodig? Volg deze zes tips op om gezond te blijven in tijden van stress.

Bron | Nu.nl 
Beeld | Getty Images

Ook interessant