Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom vaker op vakantie gaan kan bijdragen aan minder overgewicht

let-op-houd-rekening-met-deze-regels-wanneer-je-op-vakantie-bent.jpg

De zomervakantie is voor veel mensen de ideale tijd om er even lekker tussen uit te gaan. En die welverdiende dosis ontspanning is niet alleen heel goed voor ons humeur.

Amerikaanse onderzoekers stellen namelijk dat mensen die regelmatig op vakantie gaan, een minder groot risico lopen op onder andere overgewicht, hoge bloeddruk en een stijging van de bloedglucosespiegel.

Metabool syndroom

Onderzoekers van de Syracuse Universiteit in New York zeggen te hebben bewezen dat een regelmatige vakantie zorgt voor een kleiner risico op het metabool syndroom. Deze aandoening is een verzamelnaam voor mensen die last hebben van klachten als overgewicht, een hoge bloeddruk, een stijging van de bloedglucosespiegel en een afname van de ‘goede’ HDL-cholesterol. Mensen die aan het metabool syndroom leiden lopen daardoor meer risico om hart- en vaatziekten en diabetes type 2 te ontwikkelen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Kleinschalig experiment

De wetenschappers baseren deze conclusie op een kleinschalig experiment onder 63 Amerikanen. De proefpersonen werden ondervraagd over hun vakantiegedrag. Elk detail kwam daarbij aan bot: Hoe vaak ze op vakantie gingen, waar ze heen gingen, wat ze aten, dronken en in welke mate ze het gevoel hadden dat ze zich konden ontspannen. Daarnaast kregen alle deelnemers een medisch onderzoek, waarbij werd gekeken naar hun cholesterolwaarden, bloedglucosespiegel en bloeddruk.

Samenhang vakantie en gezondheid

Uit de resultaten, die werden gepubliceerd in het vakblad Psychology & Health, bleek dat deelnemers die regelmatig op vakantie gingen minder risico liepen om het metabool syndroom te ontwikkelen. Dit goldt zelfs voor deelnemers die niet op vakantie waren geweest, maar alleen thuis een paar dagen vrij hadden genomen. De wetenschappers stellen dat dit komt doordat de vakantiegangers minder stress ervaren. Eerder onderzoek toonde al aan dat er een verband is tussen stress en het metabool syndroom. Zo komt de aandoening bijvoorbeeld vaak voor bij mensen die te veel van het stresshormoon cortisol aanmaken.

Geen sluitend bewijs

Toch is er, volgens huisarts Sarah Jacobs, nooit vast bewijs voor de correlatie gevonden. Volgens haar moet er meer onderzoek naar het onderwerp worden gedaan om een sluitend bewijs voor het verband te vinden. Ook andere factoren kunnen volgens Jacobs van invloed zijn. “Op basis van deze studie kan je dus niet met zekerheid vaststellen dat vakanties het risico op het metabool syndroom verminderen. Maar het klinkt veelbelovend.”

Lees ook
Nieuw onderzoek: honden ervaren net zoveel stress als hun baasje

Bron| HLN.be
Beeld| iStock

Ook interessant