Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Houd hier rekening mee als je voor het eerst op vakantie gaat met diabetes

houd-hier-rekening-mee-als-je-voor-het-eerst-op-vakantie-gaat-met-diabetes.jpg

Bij mensen met diabetes type 1, maakt het lichaam geen insuline meer aan. Daarom checken patiënten regelmatig hun bloedsuiker om te controleren of ze zelf insuline moeten spuiten.

Een diabetes patiënt kan letterlijk geen hap eten zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is. Maar hoe doe je dat op vakantie? Als je niet zelf bepaalt wat je precies eet? En welke andere zaken kunnen op vakantie invloed hebben op je bloedsuikerspiegel?

Dubbele voorraad

Wanneer je een lange of verre reis gaat maken, is het belangrijk dat je als diabetespatiënt een goede voorbereiding treft. Het kan voorkomen dat bepaalde hulp- en geneesmiddelen in het buitenland niet verkrijgbaar zijn. Neem daarom voor de zekerheid altijd een dubbele voorraad metformine, insuline, glucagon en bloedsuikerstrips mee. Ga je met het vliegtuig? Bekijk dan vooraf hoeveel insuline je mee mag nemen in je handbagage en hoe je dit moet verpakken. Doe ook een reserve-setje medicijnen in de handbagage van reisgenoten. Mocht er iets gebeuren met je eigen handbagage, dan heb je toch medicijnen bij de hand.

Meer of minder beweging

Op vakantie loopt de dag vaak minder gestructureerd dan thuis. Ga je bijvoorbeeld op citytrip? Dan ben je misschien tijdens je vakantie wel veel actiever dan thuis. Lig je de hele dag op het strand? Ook dat kan je bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Ook al eet je dus op dezelfde tijden as je zelf gewend bent, blijf geregeld je bloedsuiker controleren om een hypo of hyper te vermijden.

Tijdzones

Vertrek jij naar een land met een andere tijdzone? Houdt er dan rekening mee dat je ook op andere tijden gaat eten en dat de reis je bloedglucose kan beïnvloeden. Als je in westelijke richting reist, komt er een maaltijd en een injectie van snelwerkende insuline bij. Reis je in oostelijke richting, dan valt er een maaltijd weg. Ook kun je bij sommige vliegtuigmaatschappijen een speciale maaltijd voor diabetici reserveren

Warmte

Ga je naar een tropische bestemming? Let er dan goed op dat je je insuline koel bewaart. De temperatuur heeft bovendien invloed op je je bloedglucosewaardes. Deze zijn bij koude omstandigheden namelijk hoger dan wanneer het buiten heet is.

Lees ook
Zo check je of je al aan je suikermax zit voor dit jaar

Bron| Diabetes Vereniging, Diabetes Fonds, Gezondheidsnet
Beeld| iStock

Ook interessant