Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Vakantie als medicijn? Volgens wetenschappers werkt het écht

vakantie-als-medicijn.jpg

Dat een vakantie hét ideale moment is om tot rust te komen, is natuurlijk geen geheim. Maar dat het ook daadwerkelijk goed is voor je gezondheid? Een arbeidsdeskundige over vakantie als medicijn.

Jessica de Bloom is organisatie- en arbeidspsycholoog aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Volgens haar verlaagt een vakantie de kans op ziek worden. Én het vermindert het risico op hart- en vaatziekten, hartaanvallen en vroegtijdig overlijden.

Geen verplichtingen

Vakantie doet onze gezondheid om een aantal redenen goed: je hebt rust, bent veel buiten en hebt geen verplichtingen. De Bloom: “Bovendien worden mensen gelukkiger van ervaringen dan van materiële aankopen. Ook vervult vakantie een aantal fundamentele behoeften. Je kunt doen wat je wilt en voelt je verbonden met de mensen van wie je houdt,” zo vertelt ze aan nu.nl.

Stressniveau omlaag

Daarbij geldt: hoe meer afstand je kunt nemen tot je dagelijkse beslommeringen, hoe gezonder een vakantie is. En hoewel een vakantie niet de remedie is bij langdurige stress of een naderende burn-out, heeft het wel positieve effecten op je stressniveau.

Periode van herstel

De positieve ervaringen van vakantie vormen volgens De Bloom een buffer tegen toekomstige stressfactoren. Zo ben je bijvoorbeeld beter bestand tegen de gevolgen van een reorganisatie op je werk of het gedrag van een moeilijke puber. “Je psychologische veerkracht neemt toe. Uit onderzoek blijkt dat we gedurende vrije tijd in de avonduren of weekenden niet voldoende herstellen. Vakanties kun je zien als een lange, ononderbroken periode van herstel. De gezonde effecten daarvan zijn behoorlijk sterk.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief. 

Bron | nu.nl
Foto | iStock

Ook interessant