Vaginaal douchen vergroot kans op schimmelinfecties en zelfs soa’s
Gebruik jij weleens een vaginale douche? Niet doen! Vaginaal douchen verlaagt het aantal goede bacteriën in je vagina. En dat maakt je kwetsbaarder voor het oplopen van schimmelinfecties en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Dit verontrustende nieuws blijkt uit onderzoek van medisch microbioloog Charlotte van der Veer van het Amsterdam UMC.
“Vaginaal douchen lijkt de verhouding van de microbiota in de vagina te verslechteren,” vertelt Van der Veer, die vrijdag promoveerde op haar onderzoek. “Het verlaagt de hoeveelheid goede melkzuurbacteriën. Terwijl die nu juist erg belangrijk zijn voor een gezonde vagina. De zogeheten lactobacillen verzuren de vagina een beetje en beschermen je zo tegen infecties. De afname van deze gezonde bacteriën maakt je kwetsbaarder voor het oplopen van schimmelinfecties en zelfs voor soa’s.”
Kwetsbaarder voor soa’s
Van der Veer deed onderzoek bij vrouwen die bij de soa-poli in Amsterdam kwamen, omdat ze waren gewaarschuwd dat ze mogelijk chlamydia hadden opgelopen. Hieruit bleek dat vrouwen met de goede lactobacillen veel minder vaak chlamydia hadden opgelopen dan vrouwen met een minder gezonde bacteriesamenstelling. “Aangezien vaginale douches het aantal goede bacteriën in je vagina verlaagt, vergroten ze dus het risico dat je besmet raakt met een seksueel overdraagbare aandoening.”
Alle vaginale douches bevatten verstorende ingrediënten
Van der Veer benadrukt wel dat het ‘een kleine studie’ betreft. Ze heeft ook maar één vaginale douche getest (het huismerk van de Etos). Maar op basis van de onderzoeksresultaten raadt ze alle vrouwen af hun vagina op te frissen met een vaginale douche. Ongeacht van welk merk ze zijn. Volgens de onderzoekster bevatten alle vaginale douches, ook de duurdere merken, over het algemeen dezelfde ingrediënten.
'Trap er niet in, gebruik gewoon water'
Vaginale douches en wasemulsies hebben een lage pH-waarde, waardoor ze een beetje zurig zijn. Dit suggereert dat ze het natuurlijke milieu van je vagina niet beïnvloeden, of zelfs gezonder kunnen maken. Maar trap er niet in, zegt Van der Veer. Was gewoon je vagina met lauwwarm water, is haar advies. En ga bij klachten zoals jeuk en nare geurtjes altijd naar de huisarts.
Foto | iStock