Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

7 dagelijkse dingen die invloed hebben op de gezondheid van je vagina

gezondheid-vagina.jpg

Veel vrouwen kampen met onverklaarbare jeuk, overmatige afscheiding of een schimmelinfectie; allemaal tekenen dat er iets niet helemaal oké is daar beneden. Vaak is de oorzaak onschuldig. Er zijn namelijk heel wat dagelijkse dingen die invloed kunnen hebben op de gezondheid van je vagina.

We sommen de belangrijkste voor je op.

1. Geen lucht

Ventilatie is belangrijk, niet alleen voor je longen, maar ook voor je huid en dus ook voor je vagina. Wanneer je veel strakke kleding draagt, kan je vagina niet goed ademen. Door de vochtige omgeving is de kans op een schimmelinfectie des te groter. Probeer dus je skinny jeans af en toe even in te ruilen voor een luchtige rok of jurk.

2. Hormonale veranderingen

Wanneer je ongesteld, zwanger of in de overgang bent, slaan je hormonen op hol. Naast alle andere nadelige effecten die dit heeft op je lichaam en psyche, heeft dit soms ook als gevolg dat je last krijgt van vaginale jeuk of afscheiding.

3. Anticonceptie

Wist je dat anticonceptie van grote invloed is op de balans in je vagina? Zo krijgen sommige vrouwen overmatige afscheiding van de pil, terwijl de ander hier juist een droge vagina van krijgt. Elk lichaam is anders. Overleg met je huisarts en probeer uit wat voor jou het beste werkt.

4. Vrijen

Wanneer je vrijt, heeft dit altijd invloed op je vagina. Niet alleen sperma, maar ook lichaamsbacteriën hebben invloed op jouw immuunsysteem. Door na de seks eerst te plassen, verklein je wel de kans dat dit lijdt tot irritatie, jeuk of een schimmelinfectie.

5. Stress

Dat stress niet goed voor ons is, is algemeen bekend. Je bloeddruk stijgt, je kunt aankomen en langdurige stress wordt zelfs gelinkt aan allerlei nare ziektes. Maar wist je dat stress ook van invloed is op je vagina? Zo kun je door hectiek allereerst een lager libido krijgen. Je kunt daardoor meer moeite hebben om opgewonden te raken. Doordat je vagina in deze situatie minder vocht aanmaakt, kan er vaginale droogte ontstaan. Hierdoor kan seks ruw aan voelen. In dit geval kan glijmiddel een oplossing bieden. Daarnaast kun je last krijgen van overmatige afscheiding. Ook kan dit dikker worden, donkerder van kleur of een andere geur krijgen. Dat komt omdat er dan sprake is van hormonale disbalans, waardoor de bacteriën in je vagina zwakker zijn.

6. Zeep

Zeep brengt de natuurlijke ph-waarde in je vagina uit balans. Daarnaast zorgt het schrobben ervoor dat de bacteriën die je beschermen tegen infecties worden verwijderd. Dit leidt tot irritatie en overmatige – sterk ruikende – afscheiding. Alleen spoelen met water is dus voldoende.

7. Ontharen

Wanneer je een gevoelige huid hebt, kan het verwijderen van schaamhaar zorgen voor extra irritatie. Scheren kan daardoor tot vervelende bultjes leiden. Wil je je haartjes toch graag verwijderen? Probeer dan eens ontharing via wax of hars.

Bron | Gezondheidsplein, Gezondheidsnet, Glamour UK
Beeld | iStock

Ook interessant