null Beeld

Vage nekklachten? Misschien is het je hart!

Pijn op de borst is een bekend symptoom van een hartaanval. Maar vrouwen hebben eerder vage klachten, zoals nek- en rugpijn. Veel voortekenen worden zelfs verward met overgangsklachten. Cardiologe Janneke Wittekoek vertelt hoe je als vrouw hartproblemen herkent. 

Klachten zoals vermoeidheid, hartkloppingen en overmatig zweten kunnen wijzen op hart-en vaatproblemen. Maar het zijn ook normale verschijnselen tijdens de overgang. Veel vrouwen en huisartsen denken daarom in eerste instantie niet aan hartklachten. "En dat terwijl het risico op hart- en vaatziekten juist toeneemt als je in de overgang komt," weet cardioloog en gezondheidswetenschapper Janneke Wittekoek die ook de HeartLife klinieken in Utrecht oprichtte.

'Ongebruikelijke' klachten

Een andere reden waarom hartklachten bij vrouwen minder snel ontdekt worden, is omdat zij vaak andere symptomen vertonen dan mannen. Zo krijgen vrouwen bij een hartaanval eerder 'ongebruikelijke' klachten als kortademigheid, misselijkheid of braken, en rug- of nekklachten. Pijn op de borst komt ook voor, maar minder vaak dan bij mannen.

Stille hartaanval

Volgens de Amerikaanse hartstichting komt dat omdat een hartaanval bij vrouwen op een andere manier wordt veroorzaakt. Zo hebben mannen vaker één grote bloedprop die de bloedvaten naar het hart blokkeert, terwijl bij vrouwen eerder verschillende kleinere proppen ontstaan. Hierdoor kan een hartaanval bij vrouwen minder heftig zijn en daarmee lastiger te herkennen. Hij kan zelfs ongemerkt voorbij gaan. Maar na zo'n 'stille hartaanval', die bij vrouwen vaker voorkomt dan bij mannen, heb je wel meer kans om echt te overlijden aan hartproblemen of wat voor complicaties dan ook.

Belangrijkste symptomen

Dit zijn volgens de cardioloog de belangrijkste symptomen van hart- en vaatziektes bij vrouwen:

 • Pijn in de bovenbuik, (linker)kaak, nek of rug
 • Pijn tussen de schouderbladen
 • Kortademigheid bij (geringe) inspanning
 • Griepachtige klachten, zoals misselijkheid en braken, koud zweet
 • Ongebruikelijke vermoeidheid
 • Onrustig gevoel, angst, snelle ademhaling

Deze video laat zien hoe je je klachten kunt bespreken met de huisarts.

Hartproblemen voorkomen

Dit kun je doen om hartproblemen te voorkomen:

 • Beweeg elke dag minstens een half uur. Dat lijkt weinig, maar de meeste mensen halen dat half uurtje beweging niet. Doe daarom lopend boodschappen of werk in de tuin.
 • Stop met roken.
 • Drink liever geen alcohol, in elk geval niet meer dan één glas per dag.
 • Vermijd kant-en-klaarmaaltijden en 'zakjes'. Die zitten boordevol zout, wat de kans op hartproblemen vergroot. Dit zijn 5 slimme manieren om minder zout te eten.
 • Eet veel fruit, groentes en vette vis. Die bevatten vezels, vitaminen en mineralen die goed zijn voor hart en bloedvaten. Zorg dat je genoeg visvetzuren binnen krijgt, bijvoorbeeld door zalm, haring of makreel te eten. Ook vitamine D3 is belangrijk. Ga daarvoor elke dag naar buiten.
 • Vermijd of leer beter omgaan met stress. Zo kan meditatie je helpen ontspannen. Maar ook van eenvoudige mindfulness-oefeningen is aangetoond dat ze goed kunnen helpen.

Ook goed om te weten

Bekijk ook

Gympen weer wit maken? Daar is maar één product voor nodig. Het is spotgoedkoop en je hebt het ongetwijfeld in je beauty-voorraad…

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden