null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vaccinatieschema opnieuw aangepast: 60-plussers eerder aan de beurt

De vaccinatiestrategie is al een paar keer aangepast en omgegooid, en opnieuw brengt het kabinet verandering in de plannen. Daarmee worden nu ook de begin 60-plussers eerder gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin dan werd verwacht. Déze groepen kunnen komende weken al een oproep voor een vaccinatie verwachten.

In het vorige vaccinatieschema zouden 60-plussers pas ruim een maand later aan de beurt zijn.

60-plussers eerder gevaccineerd

De Gezondheidsraad bracht donderdag al het advies naar buiten om alleen mensen van 60 tot 64 jaar te vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. Vervolgens heeft minister Hugo De Jonge hier vrijdag een definitieve keuze over gemaakt: zowel de medewerkers in verpleeghuizen, de thuiszorg en de gehandicaptenzorg als mensen in de leeftijdsgroep 60 tot 64 jaar vaccineren parallel aan elkaar.

Daarmee zijn de begin 60-plussers dus eerder aan de beurt om gevaccineerd te worden dan werd gedacht. Het gaat om een kleine half miljoen zorgmedewerkers en ongeveer een miljoen 65-minners. De vaccinaties worden ingepland in februari en maart, met mogelijk een kleine uitloop naar april, zo laat minister De Jonge weten.

Deze en volgende maand levert AstraZeneca zo’n anderhalf miljoen vaccins. Dat is dus voldoende om de twee groepen tegelijk te vaccineren.

Aanpassing vaccinatieschema

Dat de 60-plussers toch eerder gevaccineerd worden heeft te maken met het advies van de Gezondheidsraad. Deze groep sneller inenten levert de meeste gezondheidswinst op, omdat zij kwetsbaar zijn en oververtegenwoordigd op de IC. Hiermee moet zo veel mogelijk ernstige ziekte en sterfte worden voorkomen. Het advies luidt daarnaast om binnen de leeftijdsgroep 60 tot 64 jaar eerst met de oudsten te beginnen.

Lees ook: Scholen, horeca en andere bedrijven mogen mensen zonder vaccinatie weigeren

65-minners later aan de beurt

Doordat de 60-plussers en zorgmedewerkers tegelijk aan de beurt zijn, zal het langer duren voordat de 65-minners een prik kunnen krijgen. Ook zal de groep zorgmedewerkers hierdoor later klaar zijn met vaccineren. Daarnaast is het nog onzeker hoeveel doses van het vaccin farmaceut AstraZeneca kan leveren.

Niet alle toegezegde leveringen voor februari zijn namelijk nog bevestigd en voor maart is er nog ook geen uitsluitsel. Een positief punt is wel dat er hoogstwaarschijnlijk elf doses uit één flacon gaan in plaats van de vooraf opgestelde tien.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Financieele Dagblad, RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 07 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: snel meer energie met de ultieme gezondheidstips van fitte vrouwen als Ellie Lust, zo reken je af met schulden, gesprekken tussen oma en kleinkind, de leukste podcasts en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden