Margriet logo
Dit wil je weten over het gordelroosvaccin. Beeld dpa/picture alliance via Getty I
Beeld dpa/picture alliance via Getty I

Vaccinatieprogramma tegen gordelroos: dit moet je erover weten

Jeuk, pijn en blaasjes op de huid: gordelroos is bepaald geen pretje. Vanaf je vijftigste kon je er al een prik voor halen, maar nu komt er ook echt een vaccinatieprogramma tegen gordelroos. Wat zijn daar de voordelen van? We zetten het op een rij.

Iedereen kan gordelroos krijgen, maar het komt vooral voor bij zestigplussers en wanneer je een lage weerstand hebt. Deze aandoening is meestal niet ernstig, maar kan wel veel pijn doen. Meestal ben je er in een paar weken van af. Als je wat ouder bent, kan het langer duren. In het begin krijg je last van hevige pijnscheuten die wat branderig aanvoelen. Ook kun je je ziek voelen en koorts krijgen. Binnen enkele dagen ontstaan er kleine, jeukende blaasjes op je huid die veel pijn doen. Uiteindelijk kun je door gordelroos ook zenuwpijn krijgen en in een enstiger geval kan de gevoelszenuw van je oog geïnfecteerd raken. Hierdoor kun je ook problemen krijgen met je zicht. Kortom: gordelroos ben je liever kwijt dan rijk.

Vaccinatieprogramma tegen gordelroos

Het vaccin tegen gordelroos bestaat al langer, maar sinds drie jaar kun je de prik pas in Nederland halen. Dat gaat alleen niet via het Rijksvaccinatieprogramma (zoals in andere Europese landen) en voor de twee benodigde prikken betaal je € 350. Het vaccin werd niet eerder opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma vanwege de hoge kosten. Maar daar komt verandering in, want dit jaar heeft staatssecretaris Maarten van Ooijen besloten dat de kosten van de gordelroosvaccinatieronde opwegen tegen de uitgespaarde medische kosten. Elk jaar belanden er door gordelroos 88.000 Nederlanders (vooral vrouwen) bij de huisarts en met een vaccinatie wordt de kans op gordelroos een stuk kleiner voor deze groep. Waarschijnlijk kun je in de lente van 2024 je eerste prik halen. Eerst zijn zestigjarigen aan de beurt en daarna de zestigplusser.

Voordelen en nadelen van een gordelroosvaccinatie

Als je de vaccinatie tegen gordelroos haalt, heeft dat voor- en nadelen. Na de prik kun je last krijgen van spierpijn, koorts, vermoeidheid en hoofdpijn. Ook kan de plek waar je geprikt bent gaan jeuken, opzwellen en pijn doen. Binnen drie dagen ben je meestal verlost van deze bijwerkingen. Natuurlijk heeft de prik ook voordelen: je hebt een kleinere kans om gordelroos te krijgen en je loopt ook minder risico op langdurige pijnklachten of zenuwpijn als je deze aandoening krijgt. Als je de prik haalt en al een keer gordelroos hebt gehad, is de kans groot dat je niet lang pijn zult houden als je het nog eens krijgt.

Thuisarts, Trouw, RIVM

Saskia Winkensdpa/picture alliance via Getty I

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden