null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vaccinatie-uitnodiging voor mensen met een medisch risico lijkt totaal willekeurig

Mensen met een medisch risico tussen de 18 en 60 jaar, oftewel degenen die ook op de lijst voor de jaarlijkse griepprik staan, kunnen deze week de brief voor een prikafspraak verwachten. Huisartsen mogen zelf patiënten aan die lijst toevoegen. En dat leidt ertoe dat de uitnodiging voor een vaccinatie bij mensen met zo’n medisch risico totaal willekeurig lijkt.

Sommige doodzieke patiënten zijn nog steeds niet aan de beurt, terwijl gezonde mensen tot hun verbazing al een vaccinatie mogen halen.

Vaccinatie voor mensen met medisch risico

Dat mensen met een medisch risico tussen de 18 en 60 jaar een uitnodiging voor een vaccinatie op de mat kunnen verwachten lijkt in principe positief nieuws, maar de gang van zaken is volgens patiëntenorganisaties absurd. Doordat huisartsen zelf patiënten mogen toevoegen aan de lijst met mensen met een medisch risico, lijkt het erop dat die uitnodiging voor een vaccinatie totaal willekeurig is.

Sommige huisartsenpraktijken zijn bijvoorbeeld veel makkelijker in het toevoegen van mensen dan anderen. Daar kwam het AD achter na een rondgang langs experts en patiëntenorganisaties.

Absurde situatie

Deze regeling leidt ertoe dat sommige mensen die bijvoorbeeld met hun chemokuur tegen kanker moeten starten nog geen vaccinatie hebben gekregen, terwijl andere gezondere mensen wel een prik mogen halen. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) vindt het absurd dat kankerpatiënten die nog moeten starten met hun behandeling moeten wachten, terwijl het bekend is dat de vaccinatie bij chemo minder goed aanslaat.

Ook zijn deze mensen kwetsbaarder. Daarom is het belangrijk hen van tevoren te beschermen, legt Irene Dingemans van de NFK aan het AD uit.

Hulp van ziekenhuizen

De NFK wil dat ziekenhuizen bijspringen en deze kwetsbare patiëntengroep gaan vaccineren die nu buiten de boot vallen. Ook de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is het hiermee eens en volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ), staan de ziekenhuizen klaar om deze patiënten te vaccineren.

Lees ook: Oproep voor een vaccinatie: mag je de kat uit de boom kijken of gaat je prik dan naar een ander?

Willekeurige selectie door computersysteem

Dat de uitnodiging voor een vaccinatie voor mensen met een medisch risico zo willekeurig verloopt is lastig te verklaren. In principe zouden alle mensen die in aanmerking komen voor de griepprik een uitnodiging moeten krijgen. Volgens hoogleraar en huisarts Jako Burgers maakt de computer deze selectie. Daarna is het aan de huisarts om deze lijst te controleren.

Zo worden bijvoorbeeld mensen met astma die slechts af en toe een puffer nodig hebben uit het lijstje gehaald. Toch zijn volgens Burgers niet al die computersystemen van huisartsen up to date en is de een wellicht perfectionistischer met de lijst controleren dan een ander.

Onbekend aantal selectie fouten

Ook de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) stelt dat er in een onbekend aantal gevallen bij de selectie fouten zijn gemaakt. De LHV adviseert aan gezonde mensen die toch al een uitnodiging hebben gekregen om contact op te nemen met de huisarts. Deze kan mogelijk nog iets rechtzetten. Loop je wel medisch risico maar heb je nog geen uitnodiging gekregen? Dan kan het zijn dat je in de komende dagen toch nog een brief krijgt.

Bron | AD

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden