Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Vaak trek in de avond? Mogelijk heb je meer slaap nodig

kom-je-aan-van-eten-avond.png

Heb je ’s avonds laat vaak de neiging om nog een zak chips open te trekken? Kijk dan eens of je wel genoeg slaap krijgt. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat je van slaapgebrek meer én langer trek hebt, vooral in ongezonde snacks.

Het is al langer bekend dat je dikker kunt worden van te weinig slaap. Wie op tijd naar bed gaat, heeft ’s avonds simpelweg minder tijd om te snoepen. Maar onderzoekers van de universiteit van Chicago hebben nu ook ontdekt dat je brein waarschijnlijk meer cannabisachtige stoffen aanmaakt als je te weinig slaap krijgt. Deze zogeheten endocannabinoïden reguleren onder andere het hongergevoel. “Op het moment dat mensen aangaven dat ze honger hadden, zagen we ook een verhoogde concentratie van deze stofjes in hun bloed,” vertelt onderzoeker Erin Hanlon aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Tot laat in de avond trek

Als je genoeg slaap krijgt, neemt de concentratie van deze stofjes gedurende de dag geleidelijk toe, met een piek in de late middag. Dit verklaart ook waarom we vaak een ‘vier uur’-dip hebben. De onderzoekers zagen in hun studie echter dat proefpersonen die weinig slaap kregen hogere pieken van deze stofjes hadden die later begonnen en tot veel later in de avond duurden.

Meer zin in ongezonde snacks

Behalve dat ze meer trek hadden, kozen de proefpersonen met minder slaap ook vaker voor vettere snacks en snelle koolhydraten dan mensen die ruim acht uur per nacht sliepen.

Slaaptips

Wíl je wel vroeger naar bed, maar kun je vaak gewoon niet slapen? Met deze slaaptips ben je écht veel sneller in dromenland.

Ook interessant