Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Feit of fabel: té vaak poetsen is slecht voor je tanden

te-vaak-poetsen-slecht-voor-tanden.jpg

Vroeger leerden we dat we altijd twee keer per dag onze tanden moeten poetsen. Soms doen we het nog even een keer extra, voor die ene belangrijke afspraak of date. Is het een feit of een fabel dat vaker poetsen slecht voor je tanden is?

Het valt toch echt onder de categorie feitjes…

Schrobben

We poetsen onze tanden vaak met een schrobbende beweging. Te hard, te vaak of te lang poetsen kan het tandglazuur en tandvlees aantasten. Hoe vaker je dit doet, hoe meer slijtage er op zal treden. Het gevolg hiervan is dat er groeven in de tanden en deukjes vlakbij het tandvlees kunnen ontstaan. Met als gevolg dat je klachten krijgt, zoals gevoelig tandvlees of pijn bij het eten van warm of koud voedsel.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Elektrische tandenborstel

We maken de fout vooral bij het poetsen met een elektrische tandenborstel. Hoewel we geneigd zijn om druk op de borstel te zetten, is dat in dit geval niet nodig. De elektrische tandenborstel doet namelijk al het werk voor je.

Advies

Je kunt je tanden daarom het beste met een zachte kop poetsen en daarbij gebruik maken van cirkelvormige bewegingen. Daarnaast zou je elke drie maanden het opzetborsteltje moeten vervangen. Om de gezondheid van ons gebit te bevorderen is  langer dan twee minuten, of vaker poetsen dus nergens voor nodig. Voor extra frisheid zou je één keer per dag gebruik kunnen maken van flosdraad of een tandenstoker.

Bron: Womenshealtmag.com | Tandenpoetstips.nl
Beeld: iStock

Ook interessant