null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vaak last van trillende spieren? Waarom je dan het best naar de huisarts kunt gaan

Heb je bijvoorbeeld na het sporten regelmatig last van trillende spieren? Dan kan het iets onschuldigs zijn, maar ook een voorbode van iets ergers.

In de meeste gevallen is het gelukkig onschuldig. Maar we leggen je uit waarom het geen kwaad kan om langs de huisarts te gaan.

Fasciculaties

Ongeveer eenderde van de Nederlanders heeft te maken met fasciculaties. Dit zijn kleine spiertrekkingen onder de huid en ontstaan door een ontregeling van zenuwcellen in het ruggenmerg. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van een trillend ooglid, maar de meeste mensen voelen de spiertrekkingen in hun kuiten. Een intensieve sportsessie is hierbij over het algemeen de boosdoener. Gelukkig is deze vorm onschuldig.

Voorteken van MS en Parkinson

Hoewel het in de meeste gevallen een onschuldige aandoening is, kunnen fasciculaties een voorteken zijn van een aantal ernstige ziekten, zoals ALS, MS, ziekte van Lyme en Parkinson. In dit geval komen de spiertrekkingen vaak op verschillende plekken in het lichaam voor en houden deze langduriger aan. Om deze ziekten uit te sluiten, is het verstandig om een neurologisch onderzoek te laten uitvoeren. Middels een EMG wordt de elektrische spieractiviteit gemeten. Dit wordt ondersteund door een MRI, zodat zenuwschade kan worden uitgesloten. Daarnaast zal de arts een aantal testen doen om je spierkracht en het weerstandsvermogen van de spieren en de peesreflexen te testen.

Benigne fasciculatiesyndroom

Wanneer de ernstige ziekten zijn uitgesloten, maar je wel langdurig last hebt van de spiertrekkingen, kan er sprake zijn van het Benigne (goedaardig) fasciculatiesyndroom (BFS). Deze aandoening is gelukkig niet ernstig. Bij veel gevallen van BFS, stoppen de spiertrillingen pas op het moment dat je gaat bewegen. Vaak begint het op één plek, waarna de fasciculaties zich verspreiden door je lichaam. De spiertrillingen worden veroorzaakt doordat zenuwcellen die de spiervezels prikkelen spontaan ontladen, maar het is nog niet duidelijk waarom dit gebeurt. Naast de trillingen, kun je klachten krijgen als vermoeidheid, slaapstoornissen en chronische pijn. Als je dit syndroom hebt, heb je géén verhoogd risico op ALS.

Fasciculaties voorkomen en behandelen

Helaas zijn er (nog) geen medicijnen waarmee je de fasciculaties kunt voorkomen of behandelen. Wanneer je merkt dat de spiertrillingen na het sporten erger worden, kan het helpen om de duur of intensiviteit aan te passen. Heb je te maken met het Benigne fasciculatiesyndroom (BFS), dan kan het in sommige gevallen helpen om meer magnesium in te nemen. Dit komt vooral voor in Parmezaanse kaas, volkoren producten, noten, groene bladgroenten, peulvruchten, pruimen, cacao, bieslook en vissoorten zoals heilbot en makreel.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bewegenzonderpijn.com, ALS Centrum Nederland

Beeld | iStock

Ellen SmitsGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden