null Beeld

Vaak last van migraine? Dít zijn de meest voorkomende triggers

Heb je de laatste tijd meer last van migraine? Dat zou kunnen komen door stress – iets waar we in deze gekke periode bijna allemaal meer last van hebben. Toch kan niet élke migraineaanval zomaar afgeschreven worden als stressgerelateerd. Er zijn namelijk nog meer triggers die kunnen zorgen voor migraine.

En als je de triggers van jouw migraine kunt herkennen, kun je misschien een aanval van die enorm vervelende hoofdpijn voorkomen.

Migraine door stress

Stress is één van de bekendste oorzaken voor migraine, en dat is niet zonder reden: in bijna 70 procent van de gevallen is dit de boosdoener. Nada Hindiyeh, hoofdpijnexpert en assistent-professor neurologie aan de Stanford University, vertelt aan Well + Good dat ze in deze stressvolle periode dan ook veel meer meldingen van migraine ziet. Toch is stress niet de enige oorzaak die ervoor kan zorgen dat je last krijgt van die vervelende hoofdpijnaanvallen. Vaak komt het door veranderingen in je ritme of levensstijl, ook iets wat in deze periode natuurlijk veel voorkomt.

We zetten een aantal veel voorkomende triggers voor migraine voor je op een rij:

1. Uitdroging

Zorg dat je voldoende drinkt, zodat je een migraineaanval door deze oorzaak kunt voorkomen. Vind je dat lastig? Zet dan wekkers op je telefoon met de reminder dat je een glaasje water moet drinken.

2. Verschillen in weer of temperatuur

Kun jij door naar het weerbericht te kijken al voorspellen wanneer je migraine krijgt? Dan ben je niet de enige. Veranderingen in weer of temperatuur kunnen belangrijke triggers zijn voor migraine. Of juist warm weer het probleem is of kouder weer hoofdpijn veroorzaakt, verschilt per persoon, maar het komt zeker veel voor.

3. Niet voldoende beweging

Dat voldoende beweging belangrijk is horen we vaak, maar wist je al dat het ook migraineaanvallen kan voorkomen? Vooral wat oefeningen die je hartslag omhoog krijgen, zouden volgens Hindiyeh heel goed zijn om hoofdpijn te voorkomen.

4. Maaltijden overslaan

Door een maaltijd over te slaan raakt je bloedsuikerspiegel van slag, wat kan zorgen voor migraine. Het is daarom verstandig om regelmatig te eten, en dat elke dag op ongeveer dezelfde tijden te doen.

Lees ook:

Onderzoek: vrouwen met migraine zijn éxtra jaloers in een relatie

5. Verandering in nachtrust

Volgens Hindiyeh zijn veranderingen in de nachtrust van de meest voorkomende triggers voor migraine zonder dat mensen zich dat realiseren. Een gezond, regelmatig slaapritme is belangrijk voor iedereen, maar vooral als je migraine hebt. En een middagdutje – hoe aantrekkelijk het ook is – kun je ook maar beter overslaan, zegt ze.

6. Felle licht van beeldschermen

Werk je thuis en breng je daarom meer tijd starend naar beeldschermen door? Ook dat kan migraineaanvallen veroorzaken. Dat felle, blauwe licht van je scherm en het concentreren op de soms kleine lettertjes doen je geen goed als je snel hoofdpijn hebt. De hoofdpijnspecialist raadt dan ook aan om in ieder geval elk uur even een paar minuten afstand te nemen van alle schermen, door bijvoorbeeld even naar buiten te gaan.

7. Bepaalde medicatie

Slik je vaak paracetamol of andere pijnstillers? Hoewel je ze waarschijnlijk neemt om hoofdpijn te voorkomen, kunnen ze migraineklachten zelfs verergeren. Als je deze medicatie meer dan tien dagen per maand gebruikt, kunnen ze volgens Hindiyeh een trigger worden voor migraine. Als je de medicijnen vaak nodig hebt, is het dan ook verstandig om te overleggen met je huisarts.

8. Hormonale veranderingen

Ook je menstruatiecyclus kan invloed hebben op hoe vaak jij last hebt van migraine. Zo’n 500.000 vrouwen in Nederland hebben last van hormonale migraine, waarvan een van de belangrijkste triggers ontstaat door veranderingen in hormoonspiegels in het bloed. Meer lezen over hormonale migraine? Lees dan hier verder.

Bron | Well + Good

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden