null Beeld Getty Images/Science Photo Libra
Beeld Getty Images/Science Photo Libra

Vaak last van een bloedneus? Dit kunnen vijf oorzaken zijn

Een bloedneus kan zelden kwaad, maar erg prettig is het niet. Dat jij hier een stuk vaker last van kunt hebben is niet puur toeval. Er zijn namelijk vijf veelvoorkomende oorzaken die de kans op een bloedneus groter maken.

Van de lucht tot een allergie: wat veroorzaakt toch die bloedneus?

Oorzaken van een bloedneus

Bij een bloedneus stroomt er bloed uit één of beide neusgaten. Dat wist je waarschijnlijk wel, maar de oorzaak hiervoor ligt bij het slijmvlies. Dit is aan de binnenkant van je neus dun en kwetsbaar en zit vol met bloedvaatjes. Als een bloedvaatje stuk gaat, dan kun je een bloedneus krijgen. Dit is dus eigenlijk altijd de achterliggende oorzaak, maar wat zijn dan de oorzaken voor het stuk gaan van die bloedvaatjes?

Veel aan je neus zitten

Van neuspeuteren tot een tik op je neus: wanneer je veel aan je neus zit of deze bijvoorbeeld veel en hard snuit tijdens een verkoudheid, is de kans groter dat je last krijgt van een bloedneus. Probeer dus om zo veel mogelijk van je neus af te blijven en om zo zacht mogelijk je neus te snuiten.

Een bloedneus door kou

Een van de meest voorkomende oorzaken van een bloedneus is een wisseling van de temperatuur. Vooral bij koude, droge lucht kunnen bloedvaatjes eerder knappen. Dat gebeurt bijvoorbeeld veel bij de overgang van droge koude lucht naar warme lucht in de periode van de winter naar de lente. Maar het kan ook in de zomer door de airco gebeuren.

Ouderdom

Bij oudere mensen zijn de bloedvaatjes door slijtage vaak wat zwakker. Hierdoor heb je meer kans op een bloedneus. Slik je bloedverdunnende medicatie? Dan kan de bloedneus extra lang aanhouden, omdat het bloed dan minder snel stolt.

Lees ook: Bloedneus? Dit doen veel mensen nog steeds verkeerd

Allergie

Ook een allergie kan sneller leiden tot een bloedneus. Dat komt niet alleen omdat je je neus dan vaker moet snuiten, maar dit kan ook komen door allergiemedicatie. Sommige medicijnen kunnen je mond en neus uitdrogen, waardoor de bloedvaatjes eerder springen.

Gebruik je een neusspray tegen allergieën? Let dan goed op dat je je hoofd rechtop houdt en de tegenovergestelde hand van het neusgat gebruikt om te spuiten. Probeer recht naar achter te richten, in plaats van omhoog en adem langzaam in terwijl je sprayt. Dit voorkomt de kans op een geïrriteerd septum en kapotte bloedvaatjes.

Bloedvatafwijking

Van alle oorzaken van een bloedneus komt een bloedvatafwijking het minste voor. Het gaat hierbij om de afwijking hereditaire hemorragische teleangiëctasie (HHT), ook wel de ziekte van Rendu Osler Weber wordt genoemd. Dit houdt in dat sommige bloedvaten zich niet volledig ontwikkelen. Dat kan leiden tot meer bloedingen. Een van de meest voorkomende symptoom van deze afwijking is een frequente bloedneus.

Heb je erg vaak last van een bloedneus? Neem dan contact op met de huisarts.

Bron | Santé, Thuisarts

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 23 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: wat hebben we geleerd van onze liefdes, influencers van boven de vijftig, een interview met Daphne Lammers, binnenkijken in een cottage garden en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images/Science Photo Libra

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden