null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vaak last van droge ogen? Dít kun je ertegen doen

Zit je ’s avonds lekker op de bank tv te kijken, beginnen je ogen ineens enorm te prikken. Droge ogen zijn ontzettend vervelend, vooral wanneer knipperen en wrijven niet meer helpt. Wat zijn de oorzaken, en wat kun je ertegen doen?

Droge ogen krijg je wanneer je ogen niet genoeg traanvocht meer aanmaken, met als gevolg: jeuk, een branderig gevoel en roodheid. De oorzaak kan van alles zijn. Wil je de droogheid verhelpen, dan zul je eerst moeten achterhalen wat die oorzaak in jouw geval is.

Verschillende oorzaken

Droge ogen kunnen ontstaan door moeheid, langdurig staren naar een scherm of boek, maar ook door een vervuilde lucht of stoffige ruimte. Leeftijd en geslacht hebben er ook invloed op. Hoe ouder je wordt, hoe meer de kwaliteit van je traanvocht achteruit gaat. Vrouwen kunnen er ook door een veranderende hormoonhuishouding last van hebben.

Ga dus bij jezelf na wat de oorzaak zou kunnen zijn. Zit je voor werk veel achter een computer? Dan bestaat de kans dat je te weinig knippert. Is de lucht in je huis erg droog, of ligt er veel stof? Dan ligt het misschien daaraan.

Dit kun je ertegen doen

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je tegen droge ogen kunt doen.

 • Houd de luchtvochtigheid in huis (of op kantoor) zo hoog mogelijk. Airconditioning of verwarming zijn vaak de boosdoeners bij een droge lucht. Je kunt ook een luchtbevochtiger aanschaffen.
 • Wanneer je veel en langdurig naar een scherm kijkt, is het belangrijk dat je je ogen tussendoor laat rusten. Houd daarbij de twintig-twintigregel aan. Las elke twintig minuten een pauze in, waarin je twintig seconden lang naar een punt in de verte kijkt. Let erop dat je genoeg knippert, zodat je meer traanvocht aanmaakt.
 • Ook wanneer je een boek leest of iets anders geconcentreerd aan het doen bent, zorg er dan voor dat je genoeg knippert. Normaal gesproken knipper je om de vier seconden, dus probeer dat aan te houden.
 • Bescherm je ogen tegen de zon. Uv-stralen drogen niet alleen de huid uit, maar ook je ogen. Draag dus altijd een zonnebril in fel zonlicht.
 • Drink voldoende water. Te weinig water drinken kan ook resulteren in droge ogen. Probeer daarom om iedere dag minimaal 1,5 liter water binnen te krijgen.
 • Probeer oogyoga. Het klinkt misschien vreemd, maar door kleine oefeningen met je ogen te doen train je de oogspieren en houd je deze elastisch. Dat is niet alleen goed voor je spieren, maar kan ook helpen tegen droge ogen. Een makkelijke oefening die je dagelijks kunt doen is zo groot mogelijke rondjes draaien met je ogen. Cirkel hierbij eerst langzaam van boven naar rechts, door naar beneden en daarna naar links tot je weer boven bent. Doe hetzelfde de andere kant op en herhaal dit drie keer. Sluit daarna kort je ogen. Een andere oefening is om je handen tien centimeter voor je gezicht te houden en hier naar te kijken. Focus daarna op een ander voorwerp op ongeveer een meter afstand. Houd dit een paar tellen vast en kijk dan naar een voorwerp nog verder weg. Herhaal dit zo'n acht keer achter elkaar.

Voeding

Om je ogen een klein beetje te helpen, kun je ook je voeding gedeeltelijk aanpassen. Heb je vaak last van droge ogen? Eet dan wat vaker de onderstaande producten:

 • Vette vis: de vetzuren in vette vis kennen veel gezondheidsvoordelen, ook voor je ogen. Vooral bij vrouwen die door de overgang last hebben van droge ogen zouden omega-3-vetzuren klachten kunnen verminderen.
 • Eieren: in ei zitten de pigmenten luteïne en zeaxanthine. Hiermee maakt je lichaam macula-pigment aan, en dat beschermt je netvlies.
 • Groene bladgroenten: ook hierin zit naast veel vitaminen een dosis luteïne voor je netvlies.
 • Paddenstoelen: in paddenstoelen zit vitamine D, dat weer goed is voor de gezondheid van je ogen.
 • Bananen: als laatste zijn kalium en zink belangrijk voor gezonde ogen. Dit vind je naast bananen ook in avocado, amandelen en rozijnen.

Kunsttranen

Lijkt er niets tegen je droge ogen te helpen? Dan kun je ook kunsttranen gebruiken. Bij de apotheek zijn er vaak goede middelen te vinden. Wordt het echt een groot probleem en belemmert het je dagelijkse bezigheden, raadpleeg dan altijd een arts.

Bron | Het laatste nieuws, Oogfonds, GezondNU

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden