Margriet logo
Constipatie tijdens je vakantie Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vaak last van constipatie tijdens je vakantie? Dit is de reden (en dit kun je eraan doen)

Ken je dat gevoel: je gaat eindelijk op vakantie, maar eenmaal in het vliegtuig of op je bestemming krijg je last van buikpijn en heb je moeite met poepen. Hoe kan het toch dat onze buik zo van slag raakt van een reisje naar het buitenland?

Wij zochten het uit, want met een opgeblazen gevoel rondlopen op het strand, daar wordt niemand blij van.

Constipatie tijdens het reizen

De belangrijkste reden dat onze buik van slag is, is het andere voedingspatroon dat we aanhouden op vakantie. In het buitenland eet je meestal andere dingen dan je in Nederland gewend bent. Hierdoor krijg je vaak niet voldoende vezels en water binnen. Ook zitten er veel meer calorieën, vetten en zout in voeding op vakantie.

Niet alleen een ander voedingspatroon, maar ook een verstoord ritme kan ervoor zorgen dat je ineens een opgeblazen gevoel hebt. Heb je in het dagelijks leven een regelmatig poepschema waarbij je elke ochtend naar de wc gaat? Dan wordt dat in het buitenland waarschijnlijk overhoop gegooid, door bijvoorbeeld een tijdsverschil. Het resultaat: stoelgangproblemen. Lang stilzitten in het vliegtuig of in de auto kan trouwens ook zorgen voor verstoppingen.

Lichamelijk of mentaal

Maar zijn het alleen die fysieke veranderingen die zorgen voor moeite met poepen, of spelen mentale factoren ook mee? Deels. Een belangrijke factor is ook stress. De angst om verstopt te raken kan namelijk een grote rol spelen in de constipatie. Als je hier vaker last van hebt, kun je hier voor je vakantie al over na gaan denken. En juist die stress vooraf, werkt constipatie in de hand. Stress zorgt ervoor dat je hartslag stijgt en je krijgt meer adrenaline. Maar dit vermindert de doorstroming van bloed naar je darmen, met als gevolg vertraagde darmfuncties, verstopping en een opgeblazen gevoel.

Wat kun je doen tegen constipatie?

Het is niet gevaarlijk om constipatie te hebben, maar het is natuurlijk geen pretje om met darmkrampen op vakantie te gaan. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om van je verstopping af te komen en met een fijn gevoel op het strand te zitten.

1. Drink veel water

Als je op reis bent, ben je waarschijnlijk veel onderweg. Van de ene stad naar het volgende strand. Daardoor vergeet je misschien te drinken, maar juist dit is ontzettend belangrijk om te doen! Voldoende water zorgt ervoor dat je ontlasting niet te hard en droog wordt, waardoor poepen een stuk makkelijker gaat. Zorg ervoor dat je elke dag minstens 1,5 tot 2 liter water dringt en ga hierbij het liefst voor water, thee en koffie zonder suiker. Neem tijdens die lange wandeling dus een grote fles water mee, zodat je onderweg gehydrateerd blijft en bij thuiskomst fijn naar de wc kunt.

2. Let op je voeding

Ook in het buitenland is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Probeer daarom te zorgen voor afwisseling en balans, door voldoende eiwitten, vezels en gezonde vetten te blijven eten. Met name vezels zijn belangrijk, omdat deze vocht in de darmen vasthouden. Hierdoor wordt je poep zachter en gaan je darmen weer beter werken. Let erop dat voeding in het buitenland soms anders bewaard of bereid wordt. Was je fruit grondig en vermijd ongekookte groenten en fruit. Eet je vlees? Zorg ervoor dat dit goed gekookt is en pas op met vlees van straatverkopers.

3. Pas je eetmomenten aan

Zeker als je naar een andere tijdzone gaat, is het belangrijk om meteen in een nieuw ritme te komen. Je probeert met slaap ook meteen mee te gaan in een nieuw schema, dus probeer dat ook te doen met je maaltijden. Eet op de lokale tijden en nuttig je ontbijt, lunch en diner op of rond gezette tijden. Dit zorgt ervoor dat je spijsvertering op gang blijft.

4. Ga naar de wc

Heb je op vakantie moeite met poepen? Belangrijk is om wel gewoon te gaan en op de wc te ontspannen. Voel je druk? Ga dan meteen, ook als je ergens anders mee bezig bent. Hoe langer je wacht, hoe harder en droger de poep wordt. Ga er dus rustig voor zitten, maar ga het niet forceren. Dat kan het probleem alleen maar erger maken.

5. Blijf in beweging

Beweging is ontzettend belangrijk voor je darmen. Gelukkig zijn er op vakantie voldoende mogelijkheden om op een leuke manier in beweging te blijven. Ga voor een lange wandeling, een rondje hardlopen, spring op de fiets of neem een duik in het zwembad. Probeer minstens een halfuur per dag actief te bewegen om je darmen op gang te krijgen. Dan gaat het poepen als je thuis bent waarschijnlijk een stuk beter!

Bron | Huffpost, Thuisarts, Women’s Health, Radar

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden