Dít zijn de symptomen van de ziekte van Von Willebrand Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vaak bloedend tandvlees of blauwe plekken? Zó herken je de ziekte van Von Willebrand

Heb je vaak last van bloedend tandvlees of onverklaarbare blauwe plekken? Dat lijkt misschien onschuldig, maar dit zouden ook symptomen kunnen zijn van de ziekte van Von Willebrand. Van de oorzaak tot de behandeling: we leggen je uit wat je hierover moet weten.

Ook als een wondje maar blijft bloeden kan dit op deze aandoening wijzen.

Wat is de ziekte van Von Willebrand?

Bij de ziekte van Von Willebrand is er sprake van een erfelijke aandoening, waardoor je bloed niet goed stolt. Je kunt hierdoor last krijgen van bloedingen zonder duidelijke oorzaak en daarnaast kan dit ook langer duren dan normaal. Dat komt omdat mensen met de ziekte van Von Willebrand het stollingseiwit Von Willebrand factor (VWF) missen. Dat zorgt er normaal gesproken voor dat het bloeden na een verwonding stopt, doordat de stollingsfactor bloedplaatjes aan elkaar laat kleven. Dit vormt dan een soort lijm die de wond afsluit.

De ziekte van Von Willebrand kan ontstaan door een onverwachte verandering van het DNA of door een spontane mutatie. Het gaat om een zeldzame ziekte die naar schatting mogelijk bij één procent van de bevolking in Nederland voorkomt.

De symptomen

Je kunt de ziekte van Von Willebrand herkennen aan de volgende symptomen:

  • Snel blauwe plekken
  • Bloedend tandvlees
  • Bloedneuzen
  • Lange en hevige menstruaties
  • Nabloedingen na een ingreep of operatie
  • Bloedingen in spieren of gewrichten

Aan de hand van een lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek kan de diagnose meestal worden gesteld. Een deel van de mensen met deze ziekte ervaart in het dagelijks leven helemaal geen klachten. Toch is het wel belangrijk om waakzaam te zijn bij een operatie of ongeval.

Lees ook:
Regelmatig last van blauwe lippen? Híer kan het aan liggen

De behandeling

De ziekte van Von Willebrand kan behandeld worden in hemofiliebehandelcentra. Hierbij is een behandeling van hemofilie nodig, wat bestaat uit een medicijn of het toedienen van de ontbrekende stollingsfactoren via een injectie. In het behandelcentrum kan bepaald worden wat voor jou de beste behandeling is. Daarnaast is het belangrijk om voor elke medische ingreep eerst te overleggen met je hemofiliebehandelaar. Zelfs bij kleinere ingrepen, zoals een wrat laten verwijderen of een kies laten trekken.

Bron | Máxima MC, UMC Utrecht
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden