blaaskanker blaasontsteking Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Urologen waarschuwen: blaaskanker bij vrouwen vaak aangezien voor blaasontsteking

Blaaskanker wordt bij vrouwen vaak aangezien voor een chronische blaasontsteking. En dat is gevaarlijk, want daardoor krijgen ze pas laat de juiste behandeling. Hier moet je op letten.

In aanloop naar de Blaaskanker Awareness Maand waarschuwen urologen Tahlita Zuiverloon en Joost Boormans van het Erasmus MC Kanker Instituut voor verkeerde diagnoses.

Verkeerde diagnose

Ongeveer 7000 Nederlanders per jaar, van wie een kwart vrouw, krijgen blaaskanker. De kankersoort staat op de lijst van meest voorkomende kankers op de vijfde plek. Veel patiënten ontdekken de ziekte pas laat. “Ik zie op mijn spreekuur vaak vrouwen tussen de 60 en 70 jaar die bloed plassen en langdurig antibiotica hebben gebruikt omdat werd gedacht aan een blaasontsteking”, zegt Zuiverloon. “Daarmee gaat kostbare tijd verloren: de tumor is dan soms al gevorderd waardoor behandeling moeilijker wordt.”

Eerste symptomen van blaaskanker

Een veelvoorkomend eerste signaal van blaaskanker is het plassen van bloed. “Urine van een blaaskankerpatiënt lijkt op Roosvicee of rode wijn”, vertelt Boormans. “Een kwart van de mensen die bloed plast, heeft kanker aan de urinewegen.” Patiënten met blaaskanker ervaren pas klachten wanneer de tumor er langer zit. Soms hebben ze geen duidelijke klachten. Mogelijke symptomen van blaaskanker zijn: vaak (het gevoel hebben te) moeten plassen, een branderig of pijnlijk gevoel tijdens het plassen en een chronische blaasontsteking. Blaaskanker in de blaasspier kan ook zorgen voor pijn in de buik of zij (soms uitgestraald naar het bekken, onderrug of midden van de buik) of een knobbel in de onderbuik.

Symptomen van blaasontsteking

Bij een blaasontsteking horen symptomen als: een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen, vaker (een klein beetje) plassen, pijn in onderbuik of rug, urine die er troebel uitziet of bloed bevat, urine met een sterke of vieze geur. Je hebt geen koorts. Ervaar je deze klachten? Laat je urine dan onderzoeken bij de huisarts om andere oorzaken uit te sluiten en de juiste behandeling te krijgen.

Bron | Trouw, Thuisarts

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden