Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Urineverlies? Zo voorkom je het!

willeke.png

ciska-tenaOngewenst urineverlies? Laat je hier niet door belemmeren!  Speciaal voor jou zet Margriet samen met Tena Lady de beste tips op een rij van vrouwen die ook te maken hebben met urineverlies en toch vol enthousiasme van het leven genieten.

Ciska van Oosten (44) is fulltime moeder van vier jongens, Matthijs (12), Floris (9), Julian (8) en Emiel (4). Ze is getrouwd met Gijsbert (47). “Na mijn vierde, natuurlijke, bevalling was mijn bekkenbodemspier helemaal uitgerekt. Plotseling kreeg ik te maken met een extreme vorm van urineverlies. Ik kon geen inspanning meer leveren, zoals een sprintje trekken op het hockeyveld, of alles liep er zo uit. En paardrijden was helemaal niet meer te doen. Ik wilde per se blijven sporten en ging aan de slag met inlegkruisjes en tampons, maar dat bood geen goede bescherming. Ik gebruikte in die periode geen Tena Lady, omdat ik dacht dat het iets was voor oudere dames. Achteraf heel jammer, want het had me veel beter beschermd dan een inlegkruisje.

Operatie

Bekkenbodemspieroefeningen hielpen wel iets, maar konden het urineverlies niet verhelpen. Ik bleef bewegen, maar ik had altijd in mijn achterhoofd dat het elk moment kon misgaan. Een uur voor ik ging sporten, stopte ik met drinken en ging heel vaak naar de wc. In mijn tas had ik altijd een schone onderbroek zitten, voor ongelukjes. Het dieptepunt was toen ik een avondje uit dansen was met vriendinnen en ik de wc niet meer haalde. Stond ik daar in de kroeg met een natte broek, dat vond ik echt vreselijk. Toen ik hoorde van een operatie, waarbij een bandje tegen de urinebuis wordt geplaatst om urineverlies tegen te gaan, wist ik: dat wil ik. Mijn man steunde me, hij zag hoe zeer het mij in mijn leven belemmerde en moedigde mij aan de operatie te ondergaan. Nu voel ik me weer zoals vroeger; ik kan zelfs weer trampolinespringen met de jongens zonder ook maar één druppel urine te verliezen. Ik hoef me nooit meer zorgen te maken en dat is een enorme opluchting.”

4 extra tips van lezeressen!

– Leer jezelf aan naar het klantentoilet te vragen als je aan het shoppen bent. Dat shopt een stuk aangenamer.

– Ga altijd met een rechte rug en met je knieën in een hoek van negentig graden op de wc zitten, met je broek of panty helemaal naar beneden en eventueel een voetenbankje om je voeten op te steunen. Zo plas je je blaas helemaal leeg.

– Ga naar een bekkenbodemspecialist. Als je elke dag oefent krijgen je hersens een seintje om de spieren aan te spannen tijdens het sporten, uitgaan of als je moet lachen of niezen.

– Maak het bespreekbaar en laat je door je urineverlies niet belemmeren in je activiteiten.

Ook interessant