null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Urine stinkt? Dít zegt de geur van je plas over je gezondheid

Je hebt vast wel eens opgemerkt dat de geur van je urine stinkt als je asperges hebt gegeten. Toch is dat niet de enige keer dat je urine van geur kan veranderen. Naast die zwavelachtige geur kan het bijvoorbeeld ook zoeter ruiken of bijvoorbeeld naar ammoniak of metaal. Dit kan komen door je voeding of medicatie, maar het kan je ook iets vertellen over je gezondheid.

Dít wil je weten over de geur van je urine.

Waarom urine stinkt

Voordat we dieper ingaan op de geur van je urine, eerst een kleine opfriscursus: urine ontstaat doordat onze nieren het bloed uit ons lichaam filteren. De afvalstoffen die hieruit worden gevist, worden samen met vocht uitgescheiden in de vorm van urine. Zo reinigt ons lichaam zichzelf. Bij te weinig vochtopname of bij veel vochtverlies is je urine veel geconcentreerder en heb je eerder te maken met een sterke geur. Dat kan dus een reden zijn dat je urine stinkt. Maar daarnaast speelt ook de kleur van je urine een belangrijke rol. Daarbij geldt: hoe lichter de urine, hoe beter. Mocht je urine van kleur of geur veranderen en je je hier zorgen over maken, neem dan contact op met de huisarts.

Ammoniakgeur

Stinkt je urine naar ammoniak? Dat kan komen door een teveel aan eiwitten in je lichaam. In dat geval breekt je lichaam aminozuren uit de eiwitten af, waarbij de ammoniak door de lever wordt omgezet in ureum. Dit wordt met de urine uitgescheiden, waardoor je plas een ammoniakgeur krijgt. Ook je zweet kan hiernaar ruiken. Dit komt vooral vaak voor bij mensen die veel vlees eten of bijvoorbeeld bij sporters die extra eiwitten nodig hebben voor de opbouw van spieren.

Plas met een zwavelgeur

Een van de meest voorkomende afwijkende urinegeuren is een zwavelachtige geur. Deze krijg je bijvoorbeeld van het eten van asperges, waarvan altijd gezegd wordt dat je urine daarna stinkt. Dat je plas anders gaat ruiken, komt omdat bepaalde stoffen in de asperges, ook wel het asparagusinezuur, worden omgezet in een zwavelhoudende verbinding. Niet iedereen heeft hier last van, maar waar dat van afhangt is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft niet iedereen de juiste enzymen om het asparagusinezuur om te zetten.

Urine stinkt naar aceton

Heeft de geur van je urine iets weg van aceton? Dan betekent dat waarschijnlijk dat je bloedsuikerspiegel hoog is. Als je lichaam geen suikers meer uit je bloed kan halen ontstaat er een tekort aan energie. Hierdoor gaat je lichaam vet verbranden. Daarbij komen afvalproducten vrij die naar aceton ruiken. In sommige gevallen kan het ook een symptoom van diabetes zijn.

Lees ook:

5 signalen dat je mogelijk diabetes type 2 aan het ontwikkelen bent

Zoet en fruitig

Een andere geur die kan duiden op diabetes, is een zoete of fruitige lucht aan je urine. Meestal ruikt dit een beetje naar appels. Die geur ontstaat door een overschot aan glucose in je lichaam. Daarnaast kan veel drinken en veel moeten plassen ook een voorteken van diabetes zijn.

Stinkt je urine naar metaal?

Slik jij extra vitamine B? Dan kan het zijn dat je urine een beetje naar metaal ruikt. Dat gebeurt als je te veel vitamine B binnenkrijgt. In dat geval kan je lichaam dit niet goed opnemen, en plas je het overschot uit. Je kunt dit ook zien aan de donkergele kleur van je urine.

Vislucht aan je plas

Ruikt je urine een beetje naar vis? Hier zijn drie oorzaken voor. Allereerst kan het net als bij asperges komen door dat je vis hebt gegeten. Dan is de geur tijdelijk en stinkt je urine de volgende dag als het goed is niet meer zo. Daarnaast kan het ook wijzen op een trichomoniasis-besmetting. Dat is een soa van de parasiet Trichomonas vaginalis. Die kun je oplopen door onveilige seks, maar ook via bijvoorbeeld een handdoek. Een vislucht aan je urine kan ook wijzen op twee andere soa’s, namelijk chlamydia en gonorroe. Trichomoniasis komt vaak in combinatie met deze soa’s voor. Andere symptomen hiervoor zijn urine met een vieze geur, schuimende groengele urine en jeuk. Neem in dit geval contact op met de huisarts. In de meeste gevallen kan zo'n soa worden behandeld met antibiotica.

Als derde kan het zijn dat je last hebt van een zeldzame genetische ziekte trimethylaminurie (TMAU). Dit wordt ook wel visgeursyndroom genoemd. In dit geval breekt je lichaam de stof trimethylamine niet of niet goed meer af. Via je adem, zweet en urine wordt de overtollige trimethylamine afgegeven, waardoor je die vislucht ruikt. De geur wordt naast vis ook wel omschreven als de geur van ontlasting, rotte eieren, afval of oude sigarettenrook. Op dit moment is hiervoor helaas nog geen behandeling.

Zwangerschap

Als laatste kan een verandering van de geur van je urine ook komen door een zwangerschap. Vaak is het niet de geur van je urine die dan verandert, maar je reukvermogen dat ervoor zorgt dat je denkt dat je urine stinkt. Zorg dat je voldoende drinkt en let ook op de kleur van je urine. Ruik je een zoete geur? Neem dan contact op met de huisarts, omdat dit een teken kan zijn van zwangerschapsdiabetes.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondheidsnet, Nursing

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden