Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Opmerkelijk: je urine kan voorspellen of je gezond oud wordt

urine-verklapt-of-je-gezond-oud-wordt.jpg

Benieuwd hoe het er in de toekomst met je gezondheid voor staat? Uit een Belgisch onderzoek blijkt dat je urine je die informatie kan geven. Je urine zou namelijk kunnen voorspellen of je gezond oud wordt en kan verklappen wat je biologische leeftijd echt is. 

Ook zou je urine je zelfs vertellen of je vatbaarder bent voor ouderdomsziektes. 

Urine verklapt of je gezond oud wordt

In een Belgisch onderzoek wisten de wetenschappers van UHasselt en KU Leuven voor het eerst een groep eiwitfragmenten te identificeren in urinestalen, waarmee zij inzicht kregen in hoe het er met de algemene gezondheid van mensen voor stond. Die eiwitfragmenten worden via ons bloed door alle vitale organen in ons lichaam vervoert. Uiteindelijk komen deze in je urine terecht en daardoor kan hieruit opgemaakt worden hoe goed die organen functioneren en hoe gezond je lichaam nog is. 

In het onderzoek troffen de wetenschappers 54 verschillende eiwitfragmenten aan die gelinkt kunnen worden aan veroudering. Daaruit kan onder andere iemand biologische leeftijd worden afgelezen, maar ook of je gevoelig bent voor ouderdom gerelateerde aandoeningen, zoals diabetes of een hoge bloeddruk. Hierdoor kan je urine dus een voorspelling doen of je gezond oud gaat worden. 

Lees ook: Dít is wat de kleur van je urine je vertelt over je gezondheid

Vroegtijdig ziektes bestrijden 

Volgens wetenschapper dr. Dries Martens van UHhasselt kunnen door het analyseren van urine ook vroegtijdig bepaalde ziektes worden vastgesteld, nog voor ze volledig ontwikkeld zijn. Dat geldt vooral voor mensen bij wie de biologische leeftijd hoger ligt dan de chronologische leeftijd. Hierdoor kunnen personen in een vroeg stadium behandeld worden waarin zij nog gezond zijn. Volgens Martens kunnen op termijn ziektes zelfs volledig worden voorkomen in plaats van genezen. Maar voor het preventief opsporen van ziektes is nog wel meer onderzoek nodig.  

Bron | Radar, VRT
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant