Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Universiteit Leiden onderzoekt de voordelen van hooggevoeligheid

beeld-muziek-in-je-hoofd.gif

Als hooggevoelig persoon heb je scherpere zintuigen dan anderen, waardoor alles heftiger binnenkomt. Toch is er nog weinig bekend over wat het precies inhoudt om zo gevoelig te zijn, en vooral over de voordelen ervan. Universiteit Leiden is daarom een onderzoek gestart om meer over dit onderwerp te weten te komen. Iedereen kan de online vragenlijst invullen, hooggevoelig of niet.

Naar schatting is zo’n twintig procent van de mensen hooggevoelig, of hoogsensitief. Als hooggevoelig persoon ben je gevoeliger voor prikkels dan andere mensen. Hierdoor ben je kwetsbaarder voor stress, maar tegelijkertijd kun je ook intenser genieten van muziek of kunst. Hooggevoeligheid is dus op zich geen probleem, het hangt ervan af hoe je ermee omgaat.

Voordelen van hooggevoeligheid onderzoeken

Er bestaan vragenlijsten om vast te stellen of iemand hooggevoelig is. Maar deze vragen focussen zich vooral op de negatieve aspecten ervan, vertelt gezondheidspsycholoog Véronique de Gucht van de Universiteit Leiden aan NU.nl. Volgens haar is veel minder bekend over de positieve aspecten. Überhaupt bestaan er nog weinig wetenschappelijke studies naar hooggevoeligheid. De psycholoog is daarom zelf een onderzoek gestart naar het onderwerp. “De positieve dimensies van hooggevoeligheid worden sterk onderbelicht in de wetenschappelijke informatie die er nu is. Het intens genieten van kunst en muziek, maar ook het feit dat deze mensen vaak de neiging hebben om dieper na te denken over dingen. Of het sociale aspect ervan, de empathie en invoelendheid die deze groep ervaart.”

Graag meer mannen

Iedereen kan de online vragenlijst invullen. Je hoeft niet hoogsensitief te zijn om deel te nemen. Volgens de Gucht is het juist goed om zeer gevoelige met minder gevoelige mensen te kunnen vergelijken. Wel hoopt ze op meer mannen, want tot nu toe hebben vooral vrouwen de vragenlijst ingevuld. Terwijl gedacht wordt dat hoogsensitiviteit net zo vaak bij mannen als bij vrouwen voorkomt. Dus wil je helpen? Vraag dan vooral ook aan partner, vader of vriend of hij wil meedoen.

Over hooggevoeligheid
In 1996 introduceerde de Amerikaanse psychologe Elaine Aron de term ‘Hoog Sensitief Persoon’ (HSP). Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat HSP’ers erg gevoelig zijn voor prikkels waar andere mensen minder moeite mee hebben, zoals tijdsdruk en harde geluiden. Er bestaan goede online tests om te controleren of je mogelijk hoogsensitief (of hooggevoelig) bent. Amerikaanse psychologen hebben daarnaast zestien karaktereigenschappen vastgesteld waaraan alle HSP’ers in meer of mindere mate voldoen.

Bron | NU.nl
Foto | iStock
 

Ook interessant