Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

UMC Utrecht biedt een nieuwe behandeling voor knieartrose

vrouw-knie.jpg

Ben je jonger dan 65 jaar en heb je ernstige knieartrose? Bij het UMC Utrecht kun je sinds kort terecht voor een ‘kniedistractie’. Met deze behandeling krijgt kapot kraakbeen de kans te herstellen. Hierdoor kan een knieprothese jarenlang worden uitgesteld. Binnenkort zullen ook andere ziekenhuizen de nieuwe behandeling aanbieden.

Kniedistractie is een nieuwe methode. Met behulp van een lichtmetalen frame wordt het boven- en onderbeen van mensen met knieartrose zes weken lang licht uit elkaar getrokken. Het aangetaste kraakbeen krijgt zo de kans zich te herstellen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die de behandeling hebben gekregen jarenlang minder pijn hebben en beter kunnen bewegen.

Voor patiënten jonger dan 65

Kniedistractie is bedoeld voor relatief jonge patiënten (onder de 65 jaar) met ernstige knieartrose bij wie bestaande methodes zoals pijnstilling en fysiotherapie niet meer voldoende helpen. Tot nu toe kregen deze jongere patiënten uiteindelijk een prothese. Maar omdat een kunstknie niet het eeuwige leven heeft, moest die bij hen vaak nog een keer worden vervangen. Met alle nadelen van dien.

Tweede prothese ‘werkt’ vaak minder goed

Professor Floris Lafeber is hoogleraar experimentele reumatologie bij UMC Utrecht. Hij legt uit wat de voordelen zijn van deze nieuwe behandeling. “Een vervanging van een prothese geeft een grotere kans op complicaties. Ook ‘werkt’ een tweede prothese vaak veel minder goed: patiënten zijn veel meer beperkt in hun dagelijks leven. Zo lang mogelijk wachten met een eerste prothese is dus erg belangrijk. Met kniedistractie kunnen we een prothese vaak jaren uitstellen, bij een aantal patiënten zelfs met meer dan tien jaar.” Patiënten kunnen al die tijd hun eigen knie behouden.

Uitstel, helaas geen genezing

Voor patiënten met ernstige knieartrose die 65 jaar of ouder zijn, wordt wel eerder een prothese aanbevolen. De kans dat die bij hen nog moet worden vervangen, is klein. Bovendien is de nieuwe behandeling gericht op uitstel: uiteindelijk krijgen mensen toch een kunstknie. Hoe langer dit wordt uitgesteld als je op (hoge) leeftijd bent, hoe minder makkelijk je zult herstellen van de knieoperatie.

Kniedistractie is ontwikkeld met financiële steun van ReumaNederland.

Bron | ReumaNederland
Foto | iStock

Ook interessant