Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Van uitvallende haren tot ongelijke lengtes: zó weet je of je wimpers ongezond zijn

uitvallen-wimpers-ongezond.jpg

Dat je op dit moment van het jaar meer last kunt hebben van haaruitval op je hoofd, dat is heel normaal. Maar vallen er de laatste tijd ook wel erg veel wimperharen uit? Dat is niet de bedoeling. Het uitvallen van je wimpers kan een van de tekenen zijn dat je wimpers ongezond zijn.  

Veel mensen hebben ongezonde wimpers, terwijl ze dit niet eens door hebben. We leggen je uit waar je op kunt letten. 

Ongezonde wimpers 

Het klinkt misschien niet direct heel belangrijk, maar de gezondheid van je wimpers doet er echt toe. Ongezonde wimpers kunnen namelijk ook je ooggezondheid aantasten. Dermatoloog Sharleen St. Surin-Lord legt aan The Zoe Report uit dat je wimpers je ogen moeten beschermen tegen vuil en bacteriën. Als je wimpers ongezond zijn, dan kunnen ze je ogen dus minder goed beschermen. Maar hoe weet je dan hoe het er met je wimpers voor staat? Volgens de dermatoloog zou je op de onderstaande symptomen moeten letten. 

Ongelijke wimperlengtes 

We dromen misschien allemaal van lange volle wimpers, maar de ideale wimperlengte voor je ogen zou een derde van de wijdte van je ogen moeten zijn. Langere of kortere wimpers hebben namelijk een negatiever effect op de luchtstroom rond je ogen. Zijn jouw wimperharen heel wisselend van lengte? Dan kan dat volgens Surin-Lord betekenen dat je verzwakte wimpers hebt. Deze breken snel af, waardoor je kortere en langere haren hebt. Gezonde wimpers horen ongeveer dezelfde lengte te zijn. 

Wimpers die uitvallen 

Dat er af en toe een wimper uitvalt is nog geen reden tot paniek. Volgens de dermatoloog is het normaal om ongeveer 1 à 2 wimpers per week te verliezen. Maar als er dagelijks een hoop wimpers uitvallen, dan betekent het dat je wimpers ongezond zijn. Dit zou kunnen wijzen op een algemene aandoening voor haarverlies. Daarnaast horen je ogen er nooit ‘kaal’ uit te zien door het gebrek aan wimperharen. 

Lees ook:

Wimpers sneller laten groeien? Zo pak je dat aan

Breekbare wimpers 

Naast wimpers die uit zichzelf uitvallen bestaan er ook nog broze wimpers. Dat zijn wimpers die makkelijk loslaten als je eraan komt. Bijvoorbeeld bij het afhalen van je make-up of als je in je ogen wrijft. Gezonde wimpers zijn sterk genoeg om te blijven zitten.

Ooginfecties 

Er zijn natuurlijk meerdere oorzaken voor een ooginfectie, maar als je hier heel regelmatig last van hebt dan kan dat ook door ongezonde wimpers komen. In dit geval voeren je wimpers hun taak niet meer goed uit en houden ze vuil en bacteriën niet meer genoeg tegen voor je ogen. 

Uitvallende, breekbare wimpers voorkomen

Om zoveel mogelijk te voorkomen dat je breekbare wimpers krijgt die uitvallen, moet je voorkomen dat je de haren overbelast. Dit is namelijk de grootste boosdoener. Overbelasting ontstaat bijvoorbeeld als je dagelijks hard wrijft (tijdens het verwijderen van je make-up) of door iedere dag waterproof mascara te dragen, waarbij je ook weer meer kracht moet gebruiken om het ’s avonds weg te krijgen. Haal je make-up dus altijd voorzichtig weg met milde producten. Als laatste kunnen wimperextensions voor ongezonde, zwakke wimpers zorgen. Wil je toch extensions? Laat dan niet meer dan één extension op één wimperhaartje aanbrengen. 

Bron | Marie Claire, The Zoe Report
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant