Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Uitstelgedrag voor het slapen blijkt gevaarlijker te zijn dan je denkt

uitstelgedrag-voor-het-slapen-blijkt-gevaarlijker-te-zijn-dan-je-denkt.jpg

Eigenlijk wéét je wel dat je al lang in bed had moeten liggen, maar toch zit je nog even door Instagram te scrollen of zet je weer een nieuwe aflevering van je favoriete serie aan op Netflix. Uitstelgedrag voor het slapen; we maken ons er allemaal weleens schuldig aan.

Maar nu blijkt dat het uitstellen van je nachtrust grote gevolgen kan hebben voor je gezondheid, zeggen slaapexperts tegen CNN.

Uitstelgedrag voor het slapen

Natuurlijk is het verstandig om na een lange werkdag even tijd voor jezelf te nemen. Niets mis met wat Netflixen of een lekker boek lezen. Maar als je het té lang doet, kan het je juist in de weg zitten. Want je herkent het vast wel: ’s avonds laat leek het zo’n goed idee om nog even op te blijven, maar ’s ochtends heb je er eigenlijk altijd spijt van je uitstelgedag voor het slapen.

Overwerkt

Helemaal als je hoort dat dat soort uitstelgedrag voor het slapen vaak heel ongezond is. Dokter Rajkumar Dasgupta, assistent-professor klinische geneeskunde aan de Universiteit van Zuid-Californië, legt aan CNN uit dat het iets is wat vooral mensen die een beetje overwerkt zijn vaak doen. Zij stellen het naar bed gaan té lang uit, omdat ze zo het gevoel hebben dat ze meer tijd voor zichzelf hebben. “Een manier om meer controle over hun leven te hebben, vooral tijdens deze pandemie”, zegt Dasgupta.

Lees ook:
Deze slaaptips kun je beter níet volgen

Stress verminderen

Laat opblijven en gedachteloos scrollen op je telefoon of naar de televisie zijn, kan ook een poging zijn om je stresslevels te verminderen, zegt Vaile Wright, senior directeur van de American Psychological Association. Helaas werkt dat alleen niet. Sterker nog, dat late opblijven werkt juist averechts en zorg ervoor dat je méér stress hebt. Thuiswerken heeft dat volgens Wright alleen nog maar lastiger gemaakt, zegt ze. De grens tussen werk en privé is vervaagd, waardoor we extra veel uitstelgedrag vertonen voor het slapen.

Gevolgen van slaaptekort

En dat heeft flink wat gevolgen voor onze gezondheid, zegt dokter Dasgupta. Zo zijn we overdag aanzienlijk minder productief en neemt het stresshormoon cortisol toe. Met alle gevolgen van dien: dat kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je meer trekt heb, je stoelgang niet goed loopt en je spierspanning te hoog is. Vooral op langere termijn kan een slaaptekort nog veel meer vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid.

Het is dus echt verstandig om ’s avonds op tijd je bed in te duiken, in plaats van afleiding te zoeken in de televisie of je telefoon. Uitstelgedrag voorkomen kun je bijvoorbeeld doen door je elektronica op tijd weg te leggen en in plaats daarvan een boek te lezen of in bad te gaan. Hier lees je meer over het leegmaken van je hoofd voor het slapengaan. Slaap lekker!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | CNN
Beeld | Getty Images

Ook interessant