Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je beter eerst even kunt uitslapen voor je op vakantie gaat

waarom-je-beter-eerst-even-kunt-uitslapen-voor-je-op-vakantie-gaat.jpg

Heb je dit jaar een autovakantie op de planning staan? Dan doe je er goed aan om de dagen voor je vertrek op tijd naar bed te gaan. Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland blijkt namelijk dat een slapeloze nacht voor vertrek kan zorgen voor levensgevaarlijke situaties op de weg.

Zodra de vakantie begint, willen we het liefst zo snel mogelijk weg. Maar de vakantiestress, laatste deadlines op het werk en het eindeloos malen of je wel alles hebt ingepakt kan behoorlijk veel negatieve invloed hebben op onze nachtrust. En dat kan tot grote problemen leiden als je met de auto op vakantie gaat.

Gelijk aan een dronken bestuurder

Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) staat rijden na een slapeloze nacht gelijk aan het besturen van een auto met een alcoholpromille van 0,9 tot 1 in je bloed. Dat is twee keer zoveel als is toegestaan. Een slapeloze nacht heeft dus dezelfde invloed op je rijgedrag als een paar glazen alcohol: je reageert trager op prikkels en hebt meer moeite om in een rechte lijn te blijven rijden. Slaperige bestuurders hebben daardoor drie tot acht keer meer kans op een verkeersongeval met letsel.

Lees ook
Zwarte zaterdag: 5 tips voor een stressvrije autovakantie

Powernap

Volgens Alphons Knuppel, directeur van VVN, maken bestuurders vaak dezelfde fout bij het voorkomen van vermoeidheid onderweg. “We bestrijden de symptomen door middel van bijvoorbeeld cafeïnedrankjes of door het raam open te zetten. Maar je kunt veel beter de oorzaak aanpakken; de auto aan de kant zetten voor een korte slaappauze. Dat hoeft niet lang te duren. Een powernap van een kwartier tot dertig minuten kan al heel effectief zijn. Wanneer je langer gaat slapen, kan het zijn dat je duf wakker wordt. Wil je toch door blijven rijden, maak de reis dan met meerdere bestuurders. Dan kun je elkaar afwisselen.”

Bron| Veilig Verkeer Nederland
Beeld| iStock

Ook interessant