hidradenitis Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Uitslag rond je oksels of liezen? Dít moet je weten over hidradenitis

Heb je last van een huiduitslag onder je oksels, je liezen, in je schaamstreek, onder je borsten, nek of rug? Dat kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben, waar onder ook de chronische huidziekte hidradenitis. Van de oorzaken en de symptomen tot een behandeling: we leggen je uit wat je hierover moet weten.

Deze huidziekte komt ongeveer drie keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Hoe ontstaat hidradenitis?

In je huid bevinden zich haarzakjes, zweetkliertjes en talgkliertjes. Die zitten dicht op elkaar en kunnen ontstoken raken. Wanneer die ontstekingen steeds terug blijven komen, is er sprake van de chronische huidziekte hidradenitis. De ontstekingen komen het vaakst voor onder je oksels en in je liezen, maar kunnen ook ontstaan rond je schaamstreek, in je bilspleet, onder of tussen je borsten, in je nek, op je rug of achter je oren.

Hidradenitis ontstaat waarschijnlijk door een verstopping van één of meerdere haarzakjes, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. Bacteriën spelen hierbij geen rol en hidradenitis is ook niet besmettelijk. Als de ontsteking openbarst, kunnen bacteriën de huidziekte wel erger maken. Het is niet precies duidelijk waarom sommige mensen last hebben van hidradenitis, maar waarschijnlijk spelen hormonen een rol. Ongeveer 1 op de 100 volwassenen krijgt te maken met deze huidziekte en dit komt drie keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Daarnaast komt dit vaker voor bij (ex-)rokers, mensen met overgewicht en bij diabetes mellitus.

Wat zijn de symptomen?

Je kunt hidradenitis herkennen aan de volgende symptomen:

  • Kleine rode of paarse zwellingen, die pijnlijk en warm worden.
  • De zwellingen lijken op gewone of langwerpige puisten.
  • De zwellingen kunnen steeds groter worden en er kan zich een holte met pus vormen.
  • Als een zwelling opengaat, kan de pus hier uit komen.
  • Meestal zijn er meerdere haarzakjes tegelijkertijd ontstoken.
  • De zwellingen kunnen gepaard gaan met een onprettige geur.
  • Indien je steeds nieuwe haarzakjesontstekingen hebt, kunnen er onderhuidse zwellingen, holtes en gangetjes optreden. Dit kan tot littekens leiden.

Stress, zweet en strakke kleding kunnen de klachten bij hidradenitis erger maken. Deodorant en scheren lijken geen effect te hebben.

Wat kun je hiertegen doen?

Heb je last van hidradenitis? Dan is goede persoonlijke hygiëne extra belangrijk. Was je lichaam dagelijks met zeep, spoel dit met water na en droog je daarna goed af. Ook is het belangrijk om je handen regelmatig te wassen en raadt Thuisarts aan om je nagels kort te knippen. Verder helpt het om luchtige kleding te dragen en om de ontstoken plekken niet aan te raken. Ook is het verstandig om bij overgewicht te proberen om af te vallen en als je rookt te proberen om te stoppen.

Wanneer je pijn ervaart door de chronische huidziekte, kun je in de eerste plaats paracetamol nemen. Keren de ontstekingen vaak terug? Dan kan een antibiotica-lotion soms helpen. Worden de ontstekingen na enkele weken niet minder of juist erger? Dan kun je ook een antibioticakuur met tabletten krijgen. In sommige gevallen kan de anticonceptiepil de klachten ook verminderen. Overleg dit goed met de huisarts.

Een diepe huidontsteking

Heb je last van een diepe huidontsteking met pus? Dat kan ook een abces zijn. In dit geval is het ontstoken haarzakje dik, pijnlijk en gespannen, omdat er veel pus in zit. Als er sprake is van een abces, kan de huisarts een sneetje in de zwelling maken. Hierdoor komt de pus uit de ontsteking. Het is belangrijk om de wond daarna dagelijks goed schoon te houden, door deze met lauw water te spoelen. Breng vervolgens elke dag een nieuw verband op de wond aan. Als alle pus uit de ontsteking is, zal de wond vanzelf genezen.

Hoewel de pijnlijke zwelling van de abces wel weg gaat door de pus eruit te laten lopen, ontstaat er bijna altijd binnen drie maanden opnieuw een ontsteking.

Terugkerende huidontstekingen

Bij hidradenitis kunnen de ontstekingen vaker terugkomen. Dit kan steeds op dezelfde plekken ontstaan of juist op nieuwe plekken optreden. Ook kunnen periodes met veel en weinig klachten elkaar afwisselen. In sommige gevallen kan een huisarts je ook doorverwijzen naar een dermatoloog voor een behandeling. De huidontstekingen kunnen jarenlang blijven terugkomen. Gemiddeld worden de klachten pas na 20 jaar minder.

Bron | Thuisarts

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden