null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Uitrol Janssen-vaccin in Europa uitgesteld vanwege zeldzame bijwerking

Johnson & Johnson, het moederbedrijf van vaccinproducent Janssen, levert voorlopig geen vaccins aan Europa. De uitrol van het Janssen-vaccin is ‘uit voorzorg’ uitgesteld door een zeldzame bijwerking. Daarover heeft het bedrijf, samen met de Europese gezondheidsautoriteiten besloten, zeggen ze in een verklaring.

In de Verenigde Staten is een onderzoek gestart naar mogelijke bijwerkingen, omdat zes jonge vrouwen een zeer zeldzame vorm van trombose hebben gekregen, na het Janssen-vaccin.

Janssen-vaccin uitgesteld

Deze week kreeg Nederland voor het eerst 80.000 van deze vaccins geleverd. Het Janssen-vaccin werd op 11 maart goedgekeurd voor gebruik in Europa als vierde prik tegen het coronavirus. In tegenstelling tot andere varianten, krijg je van deze vaccinatie maar één prik. De uitrol van het gebruik van het Janssen-vaccin is in heel Europa nu uitgesteld door een zeer zeldzame bijwerking.

Zes op 6,8 miljoen

Tot nu toe is het in Nederland ontwikkelde Janssen-vaccin alleen in de Verenigde Staten toegediend, waar ruim 6,8 miljoen mensen zo’n prik gehad hebben. Zes vrouwen hebben na vaccinatie last gekregen van een zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Volgens The New York Times is één vrouw overleden en bevindt een tweede vrouw zich in kritieke toestand. Of er een verband is met het vaccin, staat niet vast. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan.

CBG: ‘te vroeg voor conclusies’

Eerder vandaag liet het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) aan AD weten dat het ‘te vroeg is om conclusies te trekken'. Nu heeft het Europees geneesmiddelenagentschap EMA samen met het moederbedrijf Johnson & Johnson dus besloten de uitrol van deze prik te pauzeren. Wanneer er meer duidelijkheid komt over het gebruik van het Janssen-vaccin, is nog niet duidelijk. In totaal heeft Nederland 11 miljoen van deze prikken besteld.

AstraZeneca

Een vergelijkbare bijwerking wordt heel soms gezien bij het coronavaccin van AstraZeneca. Vorige week besloot het demissionair kabinet daarom na spoedadvies van de Gezondheidsraad om deze prik alleen nog toe te dienen bij zestigplussers. De zeldzame bloedproblemen lijken namelijk vooral voor te komen bij jongere mensen.

Bron | ANP, AD

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 16 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week alles over je hart en hormonen, een interview met Lies Visschedijk, hoe je meer goed nieuws te zien krijgt, tips voor een uitgeslapen look en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden