Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat is een brainfreeze precies én hoe kun je ‘m voorkomen?

wat-is-een-brainfreeze-precies-en-hoe-kun-je-m-voorkomen.jpg

IJskoude natte hagel of regen die in je gezicht snijdt als je op de fiets zit. Of een hapje van een waterijsje op een zinderende dag. Beide kunnen ze zorgen voor een echte brainfreeze

De hoofdpijn die dit veroorzaakt is officieel erkend als een aandoening en staat op de lijst van de International Classifications of Headache Disorders. Wees gerust, je hersenen bevriezen tijdens deze koude aanval niet echt. Bovendien kun je deze pijn in veel gevallen voorkomen.

Wat is een brainfreeze?

Tijdens een brainfreeze krijg je een acute, stekende hoofdpijn die (gelukkig) bij de meeste mensen ook snel weer verdwijnt. Bij sommigen houdt het bonzende gevoel even aan, maar heel lang duurt het eigenlijk nooit. Heb je het weleens gehad? Dan ben je (lang) niet de enige. Het is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die zelfs een officiële benaming heeft: HICS. Dit staat voor ‘hoofdpijn toegeschreven aan het inslikken of inhaleren van een koude stimulus’. Het is een erkende ziekte of aandoening die veelvuldig voorkomt, al is het wel een van de kortst durende. Dat is dan ook de reden dat-ie niet veel status heeft in de medische wereld en er niet veel onderzoek naar is gedaan. Wat wel duidelijk is, is dat niet iedereen hetzelfde reageert op koud voedsel; vooral mensen die lijden aan migraine zouden snel te maken kunnen krijgen met een brainfreeze.

Dit gebeurt er in je hersenen

Hoe het kan dat je hoofdpijn krijgt wanneer je iets kouds eet of drinkt? Dat heeft alles te maken met je gehemelte en huid dat plotsklaps een stuk kouder wordt. De zenuwen die daardoorheen lopen en de kou opmerken, zorgen voor vernauwing van de bloedvaten naar de hersenen. Dit regelt je lichaam op deze manier zodat het brein niet gevaarlijk veel afkoelt. Zodra je lichaam doorheeft dat het om een niet-bedreigende kou gaat, gaat je bloed weer sneller stromen. “Het doel hiervan is om de temperatuur weer omhoog te brengen,” legt breinexpert Daphne Feller uit aan Women’s Health. “De druk die je dan voelt, komt van die uitgezette aderen in de voorkant van je hoofd.”

En zo kun je een brainfreeze voorkomen

Heb je eenmaal een brainfreeze te pakken, dan kun je dit snel verhelpen door een beetje lauw water te drinken, zodat de zenuwuiteinden sneller opwarmen. Ook je tong of een vinger tegen je gehemelte drukken helpt; dit heeft hetzelfde effect als het water. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Draag bijvoorbeeld bij ijzig en nat weer altijd een muts en laat je gehemelte altijd even wennen wanneer je een koud ijsje eet. Bijvoorbeeld door eerst voorzichtig met je tong een likje te nemen. Ook kun je vooraf warm water drinken. En nog een tip: bedek je mond en neus met je handen en adem snel in om warme lucht naar je gehemelte toe te laten stromen. Let er bovendien op dat je niet te snel eet of drinkt. Zo geniet je ook een stuk langer van wat je eet of drinkt. Win-win!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op
 margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The British Medical JournalGezondheidenco, nrc.nl,
Beeld | iStock

Ook interessant