null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Uit voorzorg de griepprik halen: is dat een goed idee?

Ziekenhuizen vrezen deze winter voor een hevige griepgolf. Dat 'ie dit jaar erger zal worden, komt éigenlijk al door vorig jaar. Door de coronamaatregelen heerste de afgelopen anderhalf jaar namelijk bijna geen griep, waardoor onze afweer tegen het griepvirus mogelijk lager is dan voor die tijd. En de kans dat je dan ziek wordt, is dus groter. Daarom de vraag: is het een goed idee om dit jaar uit voorzorg wél de griepprik te halen, ook als je deze andere jaren niet hebt gehaald?

“Vorig jaar was er bijna geen griep, waardoor we onze antistoffen niet hebben kunnen onderhouden. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat influenza erger toeslaat. Het RS-virus liet ook een piek zien aan het begin van de zomer, normaal is dat pas in de winter", zegt Mariska Petrignani, arts infectieziektebestrijding erover tegen Nu.

Uit voorzorg de griepprik halen

Iedereen van 60 jaar en ouder, zorgpersoneel én mensen met een chronische medische aandoening krijgen elk jaar gratis de griepprik aangeboden in Nederland. Dit jaar is die groep nog wat uitgebreid: onder andere mensen met morbide obesitas, vrouwen die meer dan 22 weken zwanger zijn, mensen onder de 60 jaar met dementie en mensen met een gehoorimplantaat de prik kunnen halen. We staan nu aan de start van de ‘griepprik-periode’: half oktober tot en met half november is de beste tijd om de prik te halen en delen veel huisartsen ‘m dus uit.

Effectiviteit van de griepprik

De afgelopen tijd hebben we heel wat gehoord over de effectiviteit van de coronavaccinaties, die vaak héél hoog ligt. Verrassend hoog zelfs, vergeleken met andere vaccinaties. De griepprik is ongeveer veertig procent effectief. Heb je de griepprik gehad, dan is de kans dat je de griep oploopt dus zo’n veertig procent kleiner dan wanneer je deze niet hebt gehad. Dat betekent dus dat de griepprik, bij veertig van de honderd mensen griep kan voorkomen. Het exacte aantal verschilt per jaar, omdat het griepvirus elke keer weer opnieuw muteert.

In EenVandaag zegt Ted van Essen, voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting over die effectiviteit het volgende: “Nederland overlijden per jaar zo’n 2800 mensen aan de griep. Als je met de griepprik 40 procent daarvan voorkomt, zijn dat al duizend sterfgevallen minder.” Ook viroloog Louis Kroes van het LUMC hoopt dat veel mensen dit jaar (uit voorzorg) de griepprik halen – vooral zorgpersoneel. “Je krijgt een opeenhoping van griep, covid en andere virussen. Dat kan een hoge zorgbelasting geven. Het zou zinnig zijn als meer zorgpersoneel de griepprik neemt. En meer mensen zich laten vaccineren.” In 2020 haalde een derde van de mensen die in de zorg werkt, de griepprik.

Dit zeggen jullie

Lezeres Gerda Pietersen zegt bijvoorbeeld zeker de griepprik te halen, omdat zij in de zorg werkt. “Als zorgmedewerker kom ik regelmatig in contact met kwetsbare groepen, daarom vind ik het toch wel een fijn idee om mij te laten vaccineren.” Voor lezeres Joyce van Looij geldt hetzelfde, al haalt ze de griepprik niet uit voorzorg voor het heftigere seizoen. “Mijn man en ik halen al jaren de griepprik, ook vanwege medische achtergrond. Ik maak me geen extra zorgen over een heftig griepseizoen. Ik laat het gewoon op me af komen.”

Lezeres Atie Hollebeek haalt al dertig jaar de griepprik, en is ook dit jaar van plan te gaan. “Als je dan toch het griepvirus krijgt, word je er in elk geval minder ziek van.” Ook bij Lenie Van Dijk-Timmer geen twijfel “Absoluut. Ik word al jaren opgeroepen voor de griepprik en blijf hem elk jaar nemen.”

Lezeres Nelleke van Steven vindt daarentegen dat het ook dit jaar niet nodig is. “Ik ga geen griepprik halen. Ik heb deze überhaupt nog nooit gehaald, dus zou niet weten waarom het nu wel nodig is.”

Bron | RIVM, Nivel, EenVandaag

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden