null Beeld

Twijfel maar liever niet naar de huisarts? Zó betrouwbaar is een soa-thuistest

Als je een keer onveilige seks hebt gehad, kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen, en je laten testen op soa’s. Óók als je geen klachten hebt. Maar naar de huisarts of GGD gaan is – zeker in deze tijd – misschien een beetje spannend. Is in dat geval een soa-thuistest betrouwbaar genoeg?

We zochten uit of deze testen een goed alternatief zijn voor

de test bij je huisarts.

De kosten

Allereerst kun je de kosten in overweging nemen wanneer je besluit een soa-test te doen. Als je naar de huisarts of GGD gaat, zijn de kosten van de test afhankelijk van je leeftijd, de locatie, het onderzoek zelf én je verzekering. Soa-thuistesten kosten tussen de vijftien en tweehonderd euro, afhankelijk van betrouwbaarheid en op hoeveel soa’s er getest moet worden. Vaak ben je dus wel goedkoper uit bij de huisarts of GGD.

Betrouwbare soa thuistest

Mocht je toch echt liever thuis willen testen, hoe bepaal je dan de betrouwbaarheid van een soa-thuistest? Soa Aids Nederland raadt de testen van Soapoli-online.nl en Saltrodirectlab.nl aan. Deze testen doe je thuis en stuur je daarna op naar een laboratorium, zodat je een betrouwbare uitslag krijgt. Testen die de uitslag meteen tonen, zijn niet betrouwbaar. Deze testen zijn vaak te koop in drogisterijen of online. Toch kan het ook met de betrouwbare testen nog misgaan. Niet omdat de test niet betrouwbaar is, maar omdat je zelf fouten maakt tijdens het doen van de test.

Mogelijke fouten

Zo kan het zijn dat je de verkeerde test gebruikt omdat je de symptomen bij jezelf verkeerd interpreteert: je test op Chlamydia, maar blijkt Gonorroe te hebben. Of je hebt je geslachtsdeel getest, maar hebt het eigenlijk in je keel. Ook kun je te vroeg testen: sommige soa’s komen pas na een paar weken tot uiting, waardoor de uitslag negatief is maar je misschien alsnog een soa hebt. Het is dus slim om in het geval van een soa-thuistest goed de instructies door te lezen en je hieraan te houden. Ook is het belangrijk om een test te kopen die op zoveel mogelijk soa’s test – al kunnen de kosten hiervan aardig oplopen.

Bij huisarts of GGD

Het blijft dus het verstandigst om je gewoon bij de huisarts of GGD te laten testen. Soa Aids Nederland raadt dit vooral aan wanneer je duidelijke klachten hebt die bij een soa passen of wanneer een sekspartner je heeft gewaarschuwd dat hij of zij een soa heeft. In dat geval is de kans namelijk groot dat je een soa hebt en dan is het noodzakelijk dat de uitslag zo betrouwbaar mogelijk is, zodat je de soa op tijd kunt behandelen.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Soa Aids Nederland

Beeld | Getty Images

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden