Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom een second opinion in Nederland geen overbodige luxe is als je kanker hebt

Mensen met kanker in Nederland krijgen niet standaard de beste behandeling, stelt patiënt advocaat Peter Kapitein in zijn boek Hoe heeft het zover kunnen komen. Ook internist-oncoloog Ronald de Wit van het Erasmus MC zegt dat een second opinion geen overbodige luxe is. “De kans dat een arts veel ervaring heeft met jouw type kanker, is vrij beperkt.”

Volgens Peter Kapitein, zelf ook kankerpatiënt, overlijden er onnodig veel mensen met kanker in Nederland. Maandag presenteerde hij in Amsterdam zijn boek Hoe heeft het zover kunnen komen, waarin hij uitlegt wat er volgens hem misgaat in de kankerzorg. Hij werd bijgestaan door Richard van Hillegersberg, hoogleraar Gastro-intestinale Oncologische Chirurgie van het UMC Utrecht. Volgens hem worden patiënten vaak behandeld volgens oude protocollen, omdat hun arts te weinig kennis heeft van hun kankersoort.

Veel kankersoorten

“Anno 2016 zijn er vaak meer behandelingen mogelijk dan jouw behandelend arts kan weten en overzien,” verklaart ook internist-oncoloog Ronald de Wit. In een voorlichtingsvideo van het Rotterdamse Erasmus MC legt hij uit dat er zó veel kankersoorten bestaan, op zo veel verschillende plekken in het lichaam, dat artsen zich de laatste jaren steeds meer hebben moeten specialiseren.

‘Vraag een arts naar zijn ervaring’

“Maar dat betekent dus ook,” vervolgt De Wit, “dat de kans dat de oncoloog in het ziekenhuis waar jij wordt behandeld veel ervaring heeft met jóuw type kanker, vrij beperkt is.” Volgens De Wit moet je daarom niet bang zijn om daar bij je behandelend arts naar te informeren. “Vraag gewoon: is dit nou een ziektebeeld dat u vaak behandelt? Of gaat het om een vorm waar u niet zo vertrouwd mee bent? Als dan blijkt dat hij of zij vooral in een ander gebied zit, is het verstandig om een second opinion aan te vragen.”

Bang om voor het hoofd te stoten

Toch denkt De Wit dat er best veel patiënten zijn die bang zijn om hun arts voor het hoofd te stoten. Want stel je voor dat je na een second opinion minder welkom bent, is de gedachte. Of dat een arts minder hard z’n best voor je zal doen. “Dat soort gedrag is echt niet meer van deze tijd,” verzekert de oncoloog. Volgens hem zullen in elk geval de meeste oncologen en urologen er alleen maar begrip voor hebben dat je de beste behandeling en informatie wilt en daarom extra advies inwint. “Ik loop ook bij mijn collega’s binnen als ik een patiënt heb die net iets buiten mijn specialisatie- en ervaringsgebied valt.”

‘Je vecht voor je eigen lichaam’

Bij Hans Franken, die zelf prostaatkanker had, leidde een second opinion tot een andere behandeling. “Het is een drempel die je over moet, maar je vecht voor je eigen lichaam.” In de video vertelt hij zijn hele verhaal.

Zo vraag je om een second opinion

Als je een second opinion wilt, kun je het best eerst navragen bij je zorgverzekeraar of die de kosten vergoedt. Daarna kun je het verzoek bespreken met je behandelend arts. Die hoeft geen toestemming te geven voor de second opinion, wel moet hij of zij een verwijsbrief schrijven en de medische gegevens doorsturen. De onafhankelijke deskundige velt vervolgens een oordeel, al dan niet na aanvullend onderzoek. Deze deskundige neemt de behandeling niet over, tenzij jij daar uitdrukkelijk om vraagt. Maar in principe blijf je bij je eigen arts.

Bron | ErasmusMC, Metro

Ook interessant