null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Twentse onderzoekers zijn dichtbij nieuwe behandeling voor alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker is één van de ergste soorten kanker. De kans op overleving is klein en onderzoek naar een geslaagde behandeling heeft de afgelopen jaren nauwelijks wat opgeleverd. Toch is er weer hoop.

Nederlandse onderzoekers hebben namelijk een geslaagde proef gedaan bij muizen, waarbij chemotherapie beter tot de tumor wist door te dringen.

Verschrikkelijke cijfers

In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 3000 mensen de diagnose alvleesklierkanker. Na vijf jaar is nog maar negen procent van hen in leven. Naast deze verschrikkelijke cijfers, stijgt ook het aantal patiënten. Naar verwachting overlijden er over tien jaar meer mensen aan deze vorm dan aan bijvoorbeeld darm- of borstkanker.

Verdedigingsmuur om de tumor

De afgelopen twintig jaar zijn er weinig successen geweest in het onderzoek naar de behandeling van deze vorm van kanker. De tumoren van alvleesklierkanker kenmerken zich namelijk door een dikke verdedigingsmuur die om de tumor heen zit. “De muur bestaat uit cellen die zich uitrekken en samentrekken en dikke lagen eiwitten produceren, zodat een vezelachtig netwerk ontstaat waarin de bloedvaten die naar de tumor lopen, worden dichtgeknepen”, legt onderzoeksleider Jai Prakash uit aan de Volkskrant. "Daardoor komt chemomedicatie niet goed in de kankercellen terecht.”

Lees ook

Deze nieuwe medicijnen tegen kanker komen in het basispakket

Proef bij muizen

Het onderzoeksteam van Prakash heeft echter een zwakke plek in de verdedigingsmuur rondom de tumor ontdekt. Bovendien vonden ze een eiwit dat die zwakke plek dunner kan maken, waardoor er weer bloed naar de tumor kan. Op die manier kan ook chemotherapie dichter bij de tumor komen. Uit een proef die al bij muizen is gedaan bleek dat het toedienen van het eiwit samen met de chemokuur ervoor kan zorgen dat de tumor tot wel tachtig procent kleiner wordt. De wetenschappers willen daarom over een jaar beginnen met een klinisch onderzoek bij mensen.

Meer onderzoek

Hoewel de eerste tekenen gunstig zijn, moeten we volgens hoogleraar chirurgie Marc Besselink van het UMC in Amsterdam wel voorzichtig zijn. “Vaak blijken gunstige bevindingen niet direct te vertalen naar de patiënt. Er is meer onderzoek nodig om uit te wijzen of dat nu wel het geval is.”

Bron | Volkskrant, IKNL

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden