Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Als je corona krijgt na je eerste vaccinatie, moet je dan de tweede prik nog halen?

corona-na-de-eerste-vaccinatie-moet-je-dan-de-tweede-prik-nog-halen.jpg

Een deel van de Nederlanders heeft hun eerste prik al achter de rug en een afspraak voor de tweede vaccinatie staan. Maar wat als je na die eerste vaccinatie tóch het coronavirus oploopt? We zochten uit of je dan ondanks corona toch de tweede prik nog moet halen.

Hoewel we weten dat je bij een recentelijke besmetting geen tweede prik hoeft te halen, blijkt dat voornamelijk te gelden voor mensen die vóór de eerste vaccinatie corona hebben gehad.

Corona na eerste vaccinatie

In de weken na de eerste vaccinatie gaat je lichaam direct aan de slag om antistoffen aan te maken tegen het coronavirus. Je hebt dan dus al enige bescherming tegen het virus, maar je afweer is nog niet helemaal opgebouwd. Daarvoor heb je de tweede prik ook nodig. Er bestaat dus nog een redelijke kans dat je na je eerste vaccinatie het coronavirus toch nog oploopt.

Hoe groot die kans is weten we niet precies, maar wel is duidelijk dat na twee prikken het risico op corona aanzienlijk afneemt. Stel dat jij één van de pechvogels bent die na de eerste prik corona oploopt, moet je dan nog een tweede vaccinatie halen?

Tweede prik na corona

Ja, is het korte antwoord op die vraag. Als je ná de eerste vaccinatie corona krijgt, is het advies om de tweede prik wel te halen. Er is nog niet voldoende onderzoek naar hoe het staat met de afweer tegen het virus als je na een vaccinatie het virus oploopt, dus wordt aangeraden toch ook de tweede prik te halen. Om te zorgen dat je zeker bent van een goede afweer die je tussen de 60 en 90 procent (afhankelijk van het vaccin en de reactie van jouw lichaam) beschermt tegen het virus, kun je dus beter je afspraak gewoon laten staan.

Lees ook:
Hoeveel dagen na je vaccinatie ben je beschermd tegen het virus?

Wanneer is één prik wel genoeg?

Als je in de zes maanden vóór je vaccinatieafspraak het coronavirus gehad hebt, is het niet nodig om een tweede prik te halen. Uit diverse studies blijkt volgens de Gezondheidsraad dat de vaccinatie dan zorgt voor een afweer die net zo goed is als wanneer je twee prikken hebt. Je hebt immers al antistoffen aangemaakt toen je besmet was, dus de eerste coronavaccinatie voor jou een soort booster die zorgt voor een goede bescherming tegen het virus.

Alleen als je in een hoog-risicogroep valt en daardoor een minder sterk immuunsysteem hebt, wordt aangeraden om alsnog de tweede vaccinatie te halen. Ook als je het Janssen-vaccin krijgt is één prik voldoende om je te beschermen tegen het coronavirus.

Bron | RIVM
Beeld | Getty Images

Ook interessant