Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

RIVM: ‘Afgelopen half jaar corona gehad? Dan is één prik genoeg’

tweede-prik-coronavaccin.jpg

Ben jij het afgelopen half jaar positief getest op corona? Dan kun je vanaf vandaag bij het maken van een vaccinatieafspraak zeggen dat je maar één afspraak voor een coronaprik wilt maken. Met andere woorden: je kunt die tweede prik dan laten zitten.

Dit laat het RIVM vandaag weten naar aanleiding van advies van de Gezondheidsraad.

Al besmet geweest met corona? Dan tweede prik afzeggen

De Gezondheidsraad gaf eerder al aan dat mensen die het afgelopen half jaar corona hebben gehad, voorlopig maar één dosis van het vaccin nodig hebben. Mocht je nu besmet zijn geraakt ná je eerste vaccinatie, dan is het wel de bedoeling dat je nog een tweede vaccinatie krijgt. Mensen die al een afspraak hebben staan voor een prik maar het afgelopen half jaar positief zijn getest, moeten de afspraak voor de tweede vaccinatie zo snel mogelijk afzeggen.

Lees ook:
Steeds meer bewijs dat coronavaccinaties ook besmettingen voorkomen

Immuniteit opgebouwd

Dit advies geldt voor alle drie de vaccins, dus AstraZeneca, Pfizer/BioNTech én Moderna. Als je niet besmet bent geweest met corona is het wél belangrijk dat je de tweede prik haalt. Mensen die het afgelopen half jaar al besmet zijn geweest hebben genoeg aan één dosis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de immuniteit die zij hebben opgebouwd ten minste een half jaar aanhoudt. “Ook blijkt dat één dosis vaccin bij hen binnen die zes maanden voor een flinke verhoging van de opgebouwde antistofniveaus zorgt. Daarom adviseert de raad om mensen die minder dan zes maanden geleden positief zijn getest met slechts één dosis te vaccineren”, aldus de Gezondheidsraad.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty

Ook interessant