Nieuw onderzoek
Tweede Pfizer-booster blijkt 60-plussers minder lang te beschermen
Heb je als zestigplusser Pfizer als tweede booster gekregen? Dan is de kans groot dat de bescherming tegen een coronabesmetting na vier weken al afneemt. Dit blijkt uit nieuw onderzoek.
De kans is dus al snel weer groter dat je wél corona krijgt, ondanks je tweede booster en in totaal vierde prik. Maar er is tegelijkertijd heel goed nieuws over de werking van die tweede booster.
Israëlisch onderzoek naar booster
Het vaccineren in Israël liep gesmeerd in de coronacrisis. Het land heeft een hoge vaccinatiegraad en kan daarom ook al veel onderzoek doen naar de werking van de coronavaccins en booters. Daar plukken wij weer de vruchten van. Want wat blijkt nu uit nieuw Israëlisch onderzoek: de werking van de tweede boosterprik van Pfizer/BioNtech is minder lang dan gehoopt.
Hoelang beschermt de tweede booster?
Uit analyse van de gezondheidsgegevens van 1,3 miljoen mensen, blijkt dat de werking van de Pfizer-booster al na vier weken afneemt bij zestigplussers. De kans op een besmetting met corona is dan dus alweer groter. En dat terwijl uit Brits onderzoek bleek dat de bescherming van een eerste boosterpik pas na zo’n tien weken afneemt. Die biedt dus langer bescherming tegen besmetting dan de tweede boosterprik. Hoe dit kan, is voor de Israëlische onderzoekers nog gissen. Maar de kans is groot dat het te maken heeft met de huidige dominante omikronvariant, die resistenter is voor het vaccin dat meer gefocust op de deltavraitn is gemaakt,.
Nog betere bescherming tegen ernstige corona
Maar de tweede booster beschermt wél beter tegen een ernstig ziekteverloop en ziekenhuisopname, vullen de onderzoekers aan. Ander Israëlisch onderzoek toonde vorige maand al aan dat het sterftecijfer van zesplussers die een tweede Pfizer-boosterprik kregen, 78 procent lager was dan mensen die slechts één booster kregen. “De bescherming tegen ernstige ziekte lijkt niet af te nemen in de zesde week na ontvangst van de vierde dosis”, klinkt het. Wanneer de werking van de booster tegen een ernstig ziekteverloop dan wel afneemt, is nog onduidelijk: “Er is meer onderzoek nodig om de bescherming van de vierde dosis tegen ernstige ziekte over langere perioden te evalueren.”
Booster van Pfizer of Moderna?
Nou is dit onderzoek volledig gefocust op de Pfizer-booster, terwijl in Nederland aan vijftigplussers zo veel mogelijk het Moderna-booster gegeven wordt. “Mensen ouder dan 45-50 jaar hebben mogelijk iets meer baat bij Moderna, omdat uit onderzoek blijkt dat dit vaccin een beter immuunrespons geeft”, zo legt het RIVM hierover uit. “Bovendien komt de zeldzame bijwerking myocarditis minder vaak voor bij mensen ouder dan 30 jaar.” Hoelang de Moderna-booster bescherming biedt, moet nog beter onderzocht worden. Wel is bekend dat het Moderna-vaccin zeker een half jaar na de tweede prik nog voor 93 procent bescherming biedt. Bij Pfizer is dat een half jaar na de tweede prik 84 procent, dus Moderna scoort iets hoger. Wellicht zegt dat ook iets over de werking van de Moderna-booster, maar daar is dus nog veel onduidelijk over.
Wie kan de tweede boosterprik nu krijgen?
Op dit moment kunnen zestigplussers, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige afweerstoornis op afspraak de tweede boosterprik krijgen. Volgens de Gezondheidsraad is op dit moment nog geen tweede booster nodig voor andere groepen. “Voor deze mensen geldt dat zij voorlopig nog goed zijn beschermd tegen ernstige ziekte”, zo is te lezen op de site van Rijksoverheid. “De omikronvariant geeft mildere symptomen dan eerdere varianten. De overheid blijft goed opletten of mensen in Nederland nog genoeg beschermd zijn tegen corona.”