Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Tweede hiv-patiënt ooit genezen

In Engeland is een hiv-patiënt genezen van het virus. Het is de tweede keer ooit dat iemand volledig is genezen van hiv. De eerste seropositieve patiënt ooit die genas was Timothy Brown, inmiddels alweer twaalf jaar geleden.

Gisteren maakten wetenschappers het tweede succesverhaal bekend via een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De man die nu genezen is verklaard, ontving een beenmergtransplantatie van een hiv-resistente donor.

Beenmergtransplantatie

De Britse patiënt, die ervoor gekozen heeft anoniem te blijven, had een vorm van bloedkanker die niet reageerde op chemo-behandelingen. Daarom onderging hij drie jaar geleden een beenmergtransplantatie, net als Brown twaalf jaar geleden deed. Voor de transplantatie was een donor gekozen met hiv-resistente cellen. Slechts 1% van de Europese bevolking heeft cellen die niet ontvankelijk zijn voor het hiv-virus.

Geen tekenen van het hiv-virus

De transplantatie bleek te werken: zo’n zestien maanden na de transplantatie stopte de patiënt met zijn medicatie, en achttien maanden later zijn er nog steeds geen tekenen van het virus in zijn lichaam te bekennen. Dit geeft het team van onderzoekers aan in hun publicatie in Nature. Het team wordt geleid door Ravindra Gupta, een viroloog aan de University of Cambridge.

De onderzoekers zelf hebben het over een ‘voorlopige genezing’, omdat het niet volledig zeker is dat het virus nooit zal terug keren. Maar experts vinden dat je in dit geval wel degelijk van een genezing kunt spreken, omdat het virus nergens meer in het lichaam te vinden is.

Veelbelovende resultaten

De Britse patiënt is niet de enige die op deze manier voor hiv behandeld is. Op dit moment houden de onderzoekers 38 patiënten in dezelfde situatie in de gaten. Voor een Duitse patiënt zijn er ook veelbelovende resultaten: de patiënt is inmiddels vier maanden van de hiv-medicatie af.

Wat het betekent voor de toekomst

Hoewel het positief is dat de onderzoekers nu weten dat de genezing van Brown geen gelukkig toeval was, kunnen we nog niet spreken van een grote doorbraak. Een stamceltransplantatie is een moeilijke, ingrijpende behandeling die alleen plaatsvindt wanneer het als laatste redmiddel fungeert.

Daarnaast is het voorlopig nog geen optie deze behandeling op grote schaal uit te voeren. “Dit is geen methode waarmee je de 37 miljoen hiv-patiënten wereldwijd kunt genezen. Er zijn slechts 22.000 geschikte donoren,” zegt Eric Trinthamer, woordvoerder van het UMC Utrecht.

Toch geeft deze ontwikkeling hoop voor de toekomst. “Dit laat zien dat genezing niet alleen een droom is,” zegt Dr. Annemarie Wensing, viroloog aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. “Het is bereikbaar.”

Bron: Nature, The New York Times, RTL Nieuws

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden