Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

We moeten ons voorbereiden op een tweede coronagolf in Nederland

high-five-without-hands.jpg

Dat zeggen deskundigen in elk geval. Ook waarschuwen ze dat een versoepeling van de huidige regels kan leiden tot een tweede golf van infecties. Dit gebeurde namelijk ook in landen als Singapore, Taiwan en Japan. Het aantal besmettingen liep daar in hoog tempo, voor de tweede keer, op.

Dat het virus vanzelf verdwijnt, lijkt niet te gebeuren.

Tweede coronagolf is een feit

Bert Niesters, microbioloog aan het UMCG, vertelt aan Editie NL wat hij verwacht dat er gaat gebeuren. “Er komt een tweede coronagolf in Nederland. We hopen dat verspreiding in de zomer zal afnemen omdat het virus niet tegen warmte en een hoge luchtvochtigheid kan. Maar daarna zal het virus terugkeren.

Die terugkeer ligt volledig in de lijn der verwachtingen. Ook andere epidemieën bewegen zich in golven. De eerste golf van de Spaanse griep bijvoorbeeld, vond plaats in het voorjaar van 1918 en maakte weinig dodelijke slachoffers. Maar in het najaar daarop was het wel raak. 


Lees ook: 
Honderdduizenden patiënten niet behandeld door uitbraak coronavirus

Grootste deel Nederlanders niet immuun

Niesters wijst ook op het feit dat slechts zo’n 5% van de Nederlanders antistoffen heeft aangemaakt. “95 procent van de Nederlanders is dus nog vatbaar. Bovendien heeft niet iedereen die corona heeft gehad ook antistoffen aangemaakt.”

Volgens de microbioloog hangt alles nu af van de overheidsmaatregelen en in hoeverre mensen zich daaraan houden. “Als we er lak aan hebben,  zoals dit weekend met die volle parken, dan gaat het snel met de nieuwe coronagolf en komt die misschien al voor de zomer.”

Wat gebeurt er met de huidige maatregelen?

Niesters is dan ook duidelijk: “Het zou absoluut niet verstandig zijn om de maatregelen nu al drastisch te versoepelen.” Volgens een uitgelekt advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet kunnen de basisscholen en kinderopvang echter wel weer open. “Het OMT schat in dat het risico voor de volksgezondheid dat gepaard gaat met het na de meivakantie openen van de kinderopvang, de basisscholen, de buitenschoolse opvang en het speciaal onderwijs beheersbaar is”, schrijft het adviesorgaan. Verder valt te lezen dat grote evenementen voorlopig nog steeds op de lange baan moeten worden geschoven, tandartsen weer aan het werk kunnen en het algemene coronabeleid door moet worden gezet tot er een vaccin is. Dinsdagavond wordt duidelijk wat het kabinet met dit advies gaat doen.

Artikelen van margriet.nl gratis in je mailbox ontvangen?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron |RTLnieuws

Beeld | iStock

Ook interessant