null Beeld

Twaalf manieren om de kans op kanker te verkleinen

Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat het aantal sterfgevallen door kanker sinds 2012 flink is toegenomen. Toch is er ook hoopgevend nieuws: bij ongeveer 35 procent van de kankergevallen is het ontstaan van de ziekte te beïnvloeden. Op deze twaalf manieren kun je de kans op kanker verkleinen.

Het aantal mensen dat kanker krijgt en eraan sterft, blijft maar stijgen. De WHO voorspelt dat in 2018 zeker 9,6 miljoen mensen zullen overlijden aan de ziekte. Dat zijn bijna anderhalf miljoen meer mensen dan in 2012, meldt nu.nl. In Nederland is bij vrouwen borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker, gevolgd door huidkanker en darmkanker.

Ruim een derde van de ziektegevallen te beïnvloeden

Meestal is het krijgen van kanker een kwestie van domme pech. Maar niet altijd. Bij ongeveer 35 procent van de kankergevallen was en is het ontstaan van de ziekte te beïnvloeden. Veel mensen krijgen kanker door een minder gezonde leefstijl, bijvoorbeeld doordat ze roken, overgewicht hebben en/of onvoldoende bewegen. Kortom, allemaal dingen waar je zelf invloed op hebt!

Twaalf manieren om de kans op kanker te verkleinen

Volgens de Europese Code Tegen Kanker van de WHO zijn er twaalf maatregelen waarmee je het risico op kanker kunt verlagen:

1- Rook niet. Moeite met stoppen? Dit gebeurt er al na 20 minuten in je lichaam als je niet rookt.

2- Maak je woning rookvrij. Ondersteun het rookvrij-beleid op je werk.

3- Werk aan een gezond lichaamsgewicht.

4- Beperk de tijd die je zittend doorbrengt. Zorg voor lichaamsbeweging in je dagelijkse leven: neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift en fiets, wandel naar de supermarkt en/of je werk en strek vaker de benen op kantoor.

5- Eet gezond en wees voorzichtig met rood vlees en bewerkte, calorierijke producten.

6- Drink geen alcohol, in elk geval niet meer dan één glas per dag. Helemaal geen alcohol drinken is het beste om het risico op kanker te verkleinen.

7- Vermijd teveel blootstelling aan de zon, vooral voor kinderen. Ga niet naar de zonnebank en bescherm jezelf tegen de zon.

8- Bescherm jezelf tegen kankerverwekkende stoffen op het werk door de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften te volgen.

9- Ga na of je in je woning bent blootgesteld aan straling door hoge radonconcentraties en onderneem actie om die te verlagen. Radon is een radioactief edelgas, dat van nature ontstaat in de bodem en in daarvan gemaakte bouwmaterialen, zoals beton. Vanuit die materialen kan radon in woningen terechtkomen (vaak via het kruipluik) en kan het longkanker veroorzaken. In Nederland is het probleem relatief klein, maar uit onderzoek van het RIVM blijkt dat toch 0,4 procent van de Nederlandse huizen in de gevarenzone zit. Vooral in oudere eengezinswoningen in Zuid-Limburg en het Rivierengebied worden nogal eens overschrijdingen aangetroffen. Volgens InfoNu.nl kun je het radonrisico tot een minimum beperken door je woning goed te ventileren (ook de kruipruimte), niet binnenshuis te roken en de bodem van het kruipluik af te dekken met folie.

10- Borstvoeding geven verlaagt het risico op kanker voor de moeder.

11- Laat je kinderen inenten tegen hepatitis B (pasgeborenen) en meisjes ook tegen het humaan papillomavirus (HPV).

12- Neem deel aan de bevolkingsonderzoeken naar darmkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker.

Bron | RIVM, KWF, cijfersoverkanker.nl

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden